Zatímco po posledních komunálních volbách byli do vedení a orgánů technických služeb, Městské realitní agentury, Zámku a další společností dosazeni zástupci původní trojkoalice KSČM, ANO a Hnutí pro Havířov, po změně koalice tvořené KSČM a ČSSD se posty musely přeobsadit. Více či méně lukrativní posty se přitom obsazují vždy podle politické shody.

Jak vyznělo z průběhu jednání, zatímco ANO si zvyká na pozici aktivní opozice, z Hnutí pro Havířov ještě nevyčpěla ukřivděnost z vyloučení z koalice. „Máme potvrzeno, že koaliční smlouva nebyla vypovězena řádně. Proto nebudeme hlasovat," řekl před projednáváním hlavních bodů programu Rudolf Šimek z HPH.

Naopak zastupitelé za ANO i přes vědomí, že nemají šanci koalici přehlasovat, využili svého práva vyjádřit svůj nesouhlas nejen u mikrofonu, ale také v hlasování. Vyzvali také své bývalé členy Ivana Bureše, Darju Tomaniecovou a Petra Hrabčáka, aby se vzdali mandátů zastupitelů, čímž by dali možnost nastoupit do zastupitelstva náhradníkům. „Vyzýváme tyto tři zastupitele, aby se mandátů vzdali. Slib skládali původně za ANO," řekla Alena Olšoková. Všichni tři dotčení však zastupiteli zůstávají a odstoupit nehodlají.

Několik dotazů směrem ke koalici položili zastupitelé ANO v interpelacích. „Hovoří se o tom, že budou vyměněni někteří ředitelé městských společností. Například, že ředitelem Správy sportovních a rekreačních zařízení má být Ivan Bureš. Je to pravda?" ptala se Stanislava Gorecká. Odpověď dostala okamžitě od primátora Daniela Pawlase. „Říkají se různé věci. O těchto záležitostech jsme ale nejednali. Nebyl ani vznesen takový požadavek," reagoval primátor, který však připustil, že možnost přeobsazení některých postů není vyloučena nikdy.

Došlo také na drobnou přestřelku mezi ANO a ČSSD. „Byli jsme to my, kteří v Technických službách zlepšili podmínky zaměstnancům. Zmodernizovali jsme jim také šatny, byť pásku při jejich otevření bude stříhat někdo jiný," řekla Ondřej Baránek (ANO).

Bezprostředně na to mu kontroval staronový člen představenstva Technických služeb Vojtěch Kozák z ČSSD: „Projekt na rekonstrukci šaten jsme připravili už my a vy v tom jen pokračovali. Ale máte pravdu, zaměstnancům bude lépe. Teď, když tam už nebudete."