Jak hodnotíte letošní sezonu ve srovnání s předchozími?
Letošní léto se výrazně odlišovalo od toho minulého. Zatímco loni byly dlouhotrvající extrémní vedra, letošní léto bylo sice teplotně příznivé, ale horké dny se střídaly s deštivými. Zřejmě i proto měla letos všechna koupaliště menší návštěvnost. Lidé jsou velmi citliví na meteorologickou předpověď. Když je ohlášeno ochlazení, lidé už se na koupaliště nechystají, a přitom druhý den je tady ve Slezsku ještě krásné počasí. Přestože prázdniny letos končily v polovině týdne, ředitel Správy sportovních a rekreačních zařízení Tomáš Gebauer s ohledem na pokračující letní počasí rozhodl prodloužit sezonu až do konce týdne, což návštěvníci uvítali.

Na bezpečnost návštěvníků koupaliště dohlíží tým plavčíků. Zdroj: Deník/Libor Běčák

Pokud jde o srovnání práce plavčíků, samozřejmě, že s nižším počtem návštěvníků souvisí celkově nižší počet zásahů. Ve dnech s nejvyšší návštěvností však přesto měli práce až nad hlavu a dohled nad bezpečností návštěvníků vyžadoval jejich stoprocentní nasazení. Ve srovnání s loňskem jsme pozorovali nižší počet těžkých úrazů, jakými jsou například zlomeniny, a také kolapsových stavů, což souvisí právě s příznivějšími teplotami letošního léta.

S jakými zásahy jste se museli letos vypořádat?
Téměř každodenní samozřejmostí jsou případy bodnutí hmyzem a s tím spojené alergické reakce. Následují nejrůznější drobnější úrazy v podobě odřenin a tržných ran. Ošetřovali jsme však i několik krvavě poraněných hlav. Tyto úrazy si návštěvníci způsobovali při riskantních skocích do bazénu s malou hloubkou, kde pak hlavou narazili do dna. Od skoků tady přitom máme skokanskou věž, pod kterou je dostatečně hluboký bazén a kde se skokanům mohou plavčíci, včetně mistra plavčího, věnovat individuálně. Právě na věži jsme letos neměli žádný vážný úraz.

Lékař Jindřišek Dolanský za sezonu na koupališti ošetří nespočet drobných i závažnějších úrazů. Zdroj: Deník/Libor BěčákJednou však přece jen letos do tuhého šlo…
Ano, mohlo skutečně dojít k velmi nešťastné tragédii. Naštěstí však máme nastavený systém práce plavčíků, který se osvědčil přesně tak, jak by měl. Na konci srpna se do potíží dostal 25letý plavec. V plaveckém bazénu, v místě s největší hloubkou, jej postihly křeče nohou. Nebyl schopen plavat, na dno nedosáhl a jen stěží se držel na hladině. Protože plavčíci mají nařízeno nespouštět oči z vody, byl okamžitě spatřen a skutečně bleskově zachráněn. Zatímco plavčík Jiří Kroužek pro tonoucího plavce okamžitě skočil, jeho kolega Richard Godyň píšťalkou alarmoval další kolegy. Téměř okamžitě jsem byl na místě i já, když jsem byl poblíž. Tonoucího z vody pomohl vytáhnout ještě plavčík David Kalát zvaný Pan Lorenc. Záchrana byla v tomto případě tak rychlá, že se plavci nic nestalo, nestačil se nalokat vody, neupadl do bezvědomí a po následném vyšetření nebylo ani nutné volat záchranku. V souvislosti s jinými tragickými případy z letošního léta v celé zemi, jsme za tento zásah se šťastným koncem velmi rádi.