V Karviné letos o hlasy voličů soupeří také minimálně čtyři zcela nové politické subjekty a terčem útoků zejména na sociálních sítích je v prvé řadě současné vedení radnice, která je plně ovládána ČSSD.

Nezvykle vyhrocený předvolební boj letos pozoruje i sociálně demokratický primátor Tomáš Hanzel. „Předvolební boj je letos skutečně hodně ostrý a negativistický, hlavně na sociálních sítích, kde se to hemží pomluvami, nesmysly a často i lží. Komunální kampaň by měla představovat konkrétní programy a plány. Ty ale zjevně některým subjektům chybí, a tak se je snaží nahradit kritikou a negováním všeho a všech," říká lídr karvinské ČSSD .

Ponecháme-li stranou hodnocení toho, co je oprávněná kritika a co už ne, možná si za to mohou místní sociální demokraté sami.

Svým sokům totiž nahráli hned zkraje kampaně, když dětský karneval koncem srpna využili k politické agitaci, za což sklidili vlnu kritiky. Brání se však tím, že si agitaci řádně zaplatili. „Na tu akci máme řádnou smlouvu, faktura je zaplacená," říká Hanzel.

Sám ale uznal, že to bylo ze strany ČSSD „šlápnutí vedle" a od další podobné volební agitace prý upustili.

Ovšem poté, co městský dům kultury zrušil politickému hnutí Změna pro Karvinou pronájem prostor v kině Centrum, které si společně se spolkem Občané Karviné proti těžbě uhlí pod Karvinou na počátek října zamluvilo pro soukromé filmové představení, slízla to radnice pro změnu na Facebooku.

„Jako zřizovatel kulturního domu jsme se poučili a po kritice jsme se rozhodli politickou propagaci jako takovou zakázat. Všem bez výjimky. Proto jsme doporučili kulturnímu domu další takové akce nepovolovat a už zadané politické předvolební akce s reklamou stran odmítnout," vysvětlila mluvčí radnice Šárka Swiderová.

Ředitelka domu kultury Olga Humplíková potvrdila, že na doporučení zřizovatele zakázali politickou reklamu na akcích v prostorách MěDK ve dvou případech.

„Doufala jsem, že to celou situaci zklidní. Na předvolební mítinky je dostatek místa ve veřejném prostoru venku. Promítání filmu dětem nikdo v kině Centrum nezakazoval, ale nesmí jít o přímou politickou propagaci," zdůraznila Humplíková podmínku, kterou musí případný zájemce o pronájem prostor ve správě MěDK respektovat.

Dodala, že v podobném duchu byli upozorněni i organizátoři pátečního setkání se šéfem hnutí ANO a ministrem financí Andrejem Babišem, které se konalo v Obecním domě Družba.

Sznapka: Já nejsem ČSSD

Podobné problémy ale nemají jen sociální demokraté v Karviné. Jejich českotěšínští kolegové zveřejnili na Facebooku dopis podepsaný Jindřichem Sznapkou, který se omlouvá voličům ČSSD za to, že se proti své vůli stal tváří negativní předvolební kampaně vedené ve městě proti ČSSD.

„Pokud jsem někoho svými nepopulárními a možná špatnými kroky ve funkci starosty jakýmkoliv způsobem poškodil, přijměte moji omluvu. Současná ČSSD s tím nemá nic společného," stojí v dopise podepsaném Jindřichem Sznapkou.

Ten coby starosta Českého Těšína za ČSSD přišel v roce 2006 o křeslo starosty kvůli uplácení politických soupeřů, za něž byl i soudem potrestán.