Program GLOBE probíhá v současnosti ve 110 zemích světa, v České republice program koordinuje vzdělávací centrum TEREZA a je do něj zapojeno 135 škol. Letos poprvé se hostitelské role ujaly společně hned dvě školy – ZŠ a MŠ Dělnická a Střední průmyslová škola Karviná.

Co je to GLOBE? „Program určený žákům a studentům základních a středních škol, kteří celý rok pracují na svých projektech zaměřených na přírodu, měří a pozorují. Program funguje spoustu let a snaží se dát dohromady studenty, učitele, vědce a další lidi, aby se potkali, seznámili se svými projekty," přiblížil projekt ředitel sdružení TEREZA Petr Daniš.

Pro děti a studenty je podle něj projekt GLOBE přínosný v tom, že zkoumají, jak v přírodě všechno souvisí se vším a badatelsky je poznávají.

Letos spolupořádající ZŠ Dělnická je v projektu zapojena už 10 let. „Děláme metodologii a pedologii a naše výsledky předáváme agentuře NASA," řekl ředitel školy Petr Juras.

Z Karviné se projektu účastní ještě tým místního gymnázia. „Připojili jsme se k projektu až v listopadu, takže jsme tu teprve krátce. S týmem provádíme měření vody v Mlýnce," prozradil vedoucí učitel týmu Martin Brzóska.

Do Karviné se už ve čtvrtek sjely badatelské týmy ze 34 základních a středních škol z celé České republiky., Ze zahraničních účastníků dorazili týmy z Norska, Lotyšska, Polska, Slovenska, Chorvatska a Nizozemska.

Slavnostní zahájení letošních GLOBE Games proběhlo ve čtvrtek večer v OD Družba. Dnes je na programu studentská vědecká konference a zítra dopoledne v terénu a odpoledne proběhne na Masarykově náměstí Badatelský jarmark.