Stanislav Filip. Ačkoliv jeho vyřezávaná díla jsou známá po celé republice, skrývá v sobě pan Stanislav Filip i jiný talent – psaní. Oficiálně doposud publikoval v různých nakladatelstvích devět knih a jeden scénář byl dokonce zfilmován, v knihovničce však můžeme najít několik desítek dalších knižních děl tohoto autora, jako například Na schodech blázince, Jak dědeček měnil až vyměnil nebo Pověst o štramberských uších.

A právě pověsti jsou v jeho repertoáru časté. Jeho nejnovější dílo zajisté potěší především obyvatelé Karviné. Týká se totiž pověstí tohoto města. Celá kniha je psána ve verších a kromě havířů, kteří jsou symbolem města, se v příbězích vyskytují i pohádkové bytosti, jako jsou například čerti nebo vodníci. Práce na knize začala na popud Regionální knihovny v Karviné, která žádala o pomoc při zpracování dvojice karvinských pověstí v roce 2011. To už byl jen krůček ke vzniku celé knihy jen o pověstích.

„Paní Libuše Kolková je velkou znalkyní a průvodkyní a při společné práci jsme vybrali dvě pověsti, které se setkaly s úspěchem, a proto jsem se rozhodl pokračovat. Protože jsme s manželkou Alenou Hlouškovou založili a vedli 15 let divadelní autorský soubor Harlekýn, pro který jsem psal pohádkové scénáře ve veršované podobě, rozhodl jsem se, že i tady bych mohl zkusit podat tyto pověsti ve verších," říká Stanislav Filip.

Zatím ale vše, co napsal, skončillo v šuplíku, jelikož první žádost o grant mu neschválili. Dočkal se až letos, kdy se město rozhodlo vydání knihy financovat. Ta tak momentálně ještě čeká u grafičky a nejpozději koncem března by měla vyjít v celé kráse.

Do její přípravy se zapojili i studenti místního gymnázia, základních škol a školy umělecké, kteří pro knihu vytvořili ilustrace. Obsah prý bude velmi čtivý pro malé i velké, obsahuje pověsti o Starém městě, fryštátském zámku nebo o Lipinském kameni. A poslední zmiňovaná je ještě s pověstí o Němé Anežce autorovou nejoblíbenější. „Jednak se mi velmi líbí obsahově a také to vše těmito pověstmi začalo," říká Filip se smíchem.

Záběr autorova psaní je však velmi široký – kromě pohádek a pověstí se také jedná o romány, sci-fi či sbírky básní. Kde však autor bere neustálou inspiraci? „Nejvíc mě motivují vnoučci, kteří vyžadují před spaním povídání pohádek. Momentálně si povídáme o dobrodružstvích skřítka Balabutína," řekl.

Jeho inspirace je tak jasná a určitě se můžeme těšit na mnohá další díla, ať už knižní nebo řezbářská.