Podle programu měli zastupitelé mimo jiné rozhodovat o tom komu a kolik peněz uvolní z městské kasy na pořádání nejrůznějších společenských, kulturních, osvětových nebo sportovních akcí.

O dotace se přihlásily stovky žadatelů. Některé projekty vůbec neprošly prvotním sítem a i ty, které město nakonec podpoří, nemusí dostat tolik peněz, o kolik si organizátoři požádají. 

V návrhu dotací byla částka 34 milionů korun. Drtivá většina projektů počítá s částkami v řádech tisíců či desetitisíců korun. 

O největší dotaci si řekli hokejisté. Ti předpokládají, že budou na letošní sezonu potřebovat něco málo přes 21 milionů korun. Od města chtějí 10,5 milionu, přičemž v návrhu na schválení je 10,3 milionu. 

Fotbalisté z MFK Havířov si požádali o 3,25 milionu, přičemž podle radních by jim měly stačit rovné 3 miliony.

O dotaci přesahující milion korun si požádali také stolní tenisté z SKST Baník Havířov, kteří by potřebovali 1,2 milionu, což je zhruba polovina ročního rozpočtu klubu. 

Samostatnou kapitolou je dotace pro krytý bazén, který by město mělo letos podpořit částkou 2,1 milionu.

Pojede se letos Kahanec?

O více než jeden milion korun si letos požádali také organizátoři Mezinárodních závodů silničních motocyklů Havířovský zlatý kahanec. Ten by se měl jet na Těrlickém okruhu už na začátku července.

Konání závodů je však ohroženo předpokládaným nedostatkem finančních prostředků z dotací. Kraj akci letos nepodpoří vůbec a město dotaci výrazně zkrátilo. 

Zatímco loni město přispělo částkou 700 tisíc, letos organizátoři požádali na pořádání jubilejního 10. ročníku obnovených závodů o dotaci 1,3 milionu korun, přičemž celkový rozpočet akce má činit 3,4 milionu. Radní jsou ale jiného názoru a na Kahanec chtějí přispět jen částkou 200 tisíc. Není tak vůbec jisté, zda se letošní závody pojedou. 

Podívejte se na celý návrh Návrh dotací pro rok 2017

Deník celé jednání sledoval a průběžně v tomto článku aktualizoval.

Celý program zasedání

Průběh jednání:

Primátorka Jana Feberová (ČSSD) zahájila zasedání úderem 13. hodiny.

Jednání jsou přítomní zástupci Policie ČR a profesionálních i dobrovolných hasičů. Ředitel městské policie Bohuslav Muras je přítomen jako člen zastupitelstva za Hnutí pro Havířov (HPH). Zastupitelé budou seznámeni s vyhodnocením bezpečnostní situace ve městě v roce 2016. 

Se svými příspěvky k bezpečnosti vystoupili Milada Halíková (KSČM), Jaroslav Gongol (KSČM) a Róbert Masarovič (ANO). 

Bohuslav Muras vysvětlil situaci s nedostatkem nových strážníků: "Návrh na to, aby se strážníkem mohl stát i občan mladší 21 let vzešel od větších měst, zejména Prahy a Brna. O tom, zda tomu tak bude, se ještě bude rozhodovat. Pokud jde o sprejerství, jak zmínil pan zastupitel Gongol, sprejerství není nejpalčivějším problémem města." 

"Je možné, že pan Gongol vzpomíná na doby, kdy podle něj bylo ve městě bezpečněji, když pořádek hlídalo STB nebo lidové milice," reagoval na vystoupení náměstek primátorky Karel Šlachta ČSSD). "Takovou hloupost byste neměl vypouštět," odvětil zastupitel Ivan Bureš (KSČM), který připomněl svou dřívější práci u policie, ke které nastoupil ještě před koncem minulého režimu. Daniel Pawlas (KSČM) se pak Šlachty zeptal, zda byl dříve v KSČ. Primátorka však debatu ukončila. 

Velitel jednotky SDH Havířov Město Emanuel Došlík zastupitelům naznačil, že se dobrovolní hasiči budou potýkat s finančními problémy, pokud město nenavýší příspěvek. Od vedení města byl ujištěn, že se financováním provozu dobrovolných jednotek bude radnice zabývat. 

Zastupitelé poté projednali několik majetkoprávních bodů. 

Diskuse se vedla k rozpočtovým úpravám. "Je pravda, že město má dobré výsledky v hospodaření, což zapříčinilo omezení investic v dřívějším období. Je určitě dobře, že se bude modernizovat ZŠ Gen. Svobody, ale máme také další školy, které to potřebují, například ZŠ Pujmanové," řekl Eduard Heczko (KSČM). Odpovědi mu slíbil písemně náměstek Šlachta. 

Darja Tomaniecová (KSČM) se přimlouvala o větší propagaci testů na drogy ve školách, které má k dispozici městská policie, ale ze strany rodičů školou povinných dětí o ně údajně není moc velký zájem. 

"Některé sady nám zbyly. My jsme je nabídli rodičům dětí, u kterých jsme měli jejich souhlas s testováním, ale v té době například nebyly ve škole. Bohužel, nepřišel nikdo. Nabídka stále trvá. Samozřejmě, že rodiče mají právo si testy u dětí nechat provést anonymně, nebo třeba prostřednictvím dětských lékařů," vysvětlil Bohuslav Muras. 

Zastupitelé odsouhlasili návrh na každoročních ocenění pedagogických pracovníků i úspěšných žáků a studentů, který byl aktuálně doplněn o Daniela Donovala, který poskytl první pomoc zraněným při dopravní nehodě. Deník o tom psal v článku: Za pomoc zraněným se školák stal Gentlemanem silnic

Po přestávce se začalo jednat o změně územního plánu.

O jednu změnu požádala společnost Asental, a to pro své pozemky za obchodním centrem Globus, kde byly dříve skleníky. "Nedovedeme si představit, že by zájem o tyto plochy měl nějaký investor s velkoprodejnami, kterých je v okolí dostatek. Proto máme zájem tyto plochy využít mimo jiné i pro výrobní činnost, která by neměla vliv na okolní obytnou zástavbu. Jde o to využít nejen průmyslovou zónu Dukla, ale mít v nabídce i další lokalitu," vysvětlila ředitelka speciálních projektů Asental Marcela Tomášková.

Zastupitel Gongol se zajímal, proč nabízet další plochu, když není obsazená Dukla. "Lokalitu skleníků připravujeme pro dobu, kdy Dukla bude v budoucnu obsazena. Už nyní nemůžeme nabídnout investorovi ucelenou plochu 10 hektarů, aniž bychom ji nemuseli nějak upravit," dodala ředitelka Tomášková.
K využití Dukly vystoupil náměstek Šlachta: "Na Dukle připravují svou výrobu další dva menší investoři a v místě bývalého autoservisu počítáme my jako město se stavbou třídírny odpadů."

Dotace

Začalo se jednat o dotacích. Zastupitelé navrhují, kde komu přidat. Podle předpokladu se bod neobešel od mnoha diskusních příspěvků i osobních útoků. 

"Jsou jen dva žadatelé, u kterých byl návrh výrazně krácen. Patří mezi ně spolek Prosport, který organizuje motocyklové závody Havířovský zlatý kahanec, které patří mezi prestižní akce. Je otázkou proč k tomu došlo. Je to dáno tím, že šéfem závodů je pan Hrabčák, který loni přešel z ANO ke KSČM? Já si myslím, že je to tak, že to je odveta. Proto jsem podal návrh na navýšení dotace o 500 tisíc, tedy na stejnou výši, jakou město tuto akci podpořilo loni. Myslím si, že tuto podporu si závody zaslouží," řekl Heczko, který navrhl i navýšení dotace pro Landek. 

Na Heczka reagoval Pavel Rapant (ČSSD). "Rada města navrhla zastupitelstvu ke schválení návrh sportovní komise. V té je i pan Hrabčák, který nenavrhoval žádnou změnu," řekl. 

"Snížení dotace na pouhých 200 tisíc u akce evropského formátu, která v názvu nese jméno města, považuji za mstu. Po omezení Havířova v květech teď chcete zrušit i Kahanec? Co ještě chcete zrušit," ptala se Tomaniecová. 

K dotacím se vyjádřil také Petr Hrabčák (KSČM): "Já jsem se ve sportovní komisi vzdal právě hlasovat, protože jsem byl ve střetu zájmu, nikoli, že jsem nenavrhoval změny. Jako pořadatelé se budeme muset s výpadkem v dotacích vypořádat. Snížení dotace o půl milionu korun je citelné a budeme s tím mít problém, nicméně se s tím popereme. Pokud peníze neseženeme, závody se nepojedou, ale to je skutečně jen naše starost."

"Vám nejde o nic jiného, než zničit celé zastupitelstvo. Styďte se. My jsme dotace v letošním roce navýšili o 3 miliony korun," reagoval Šlachta na příspěvek Darji Tomaniecové, která navrhovala úpravy výše dotací. 

V diskusi o to, zda přidat hornické dechovce zatímco krojovaným horníků ne, vystoupila zastupitelka Stanislava Gorecká (ANO), která řekla, že 10 tisíc korun krojovaným horníkům poskytne ze svého. 

Zastupitelé ve finále všechny opoziční návrhy zamítli a schválili původní návrh.

Před diskusí a interpelacemi si zastupitelé vzali 5minutovou pauzu.

Diskuse s občany

Jako první občan v diskusi vystoupil bývalý jednatel Městské realitní agentury Miroslav Hanus. Upozornil na snižující se objem investic do oprav bytového fondu. Nevyhnul se ani kritice současných personálních poměrů v městské společnosti. "Žádám vedení města, aby korigovalo činnost MRA," navrhl. 

Pan Musiol přednesl příspěvek související s ekologií. Kritizoval údržbu chodníků, když se v zimě a v době smogové situace sype inertní materiál. "Jistě existují možnosti, jak zajistit údržbu chodníků bez nutnosti používat drcenou strusku, jejíž zvířené drobné částice jsou lidé pak nuceni dýchat," řekl.

Zastupitelé, stejně jako na posledním zasedání, neudělili slovo krajskému zastupiteli za SPD Lubomíru Volnému, který není občanem Havířova. Jeho příspěvek přečetla Havířovanka Veronika Turská. Tématem byla opět imigrantská krize. 

"Doufám, že jste si vy občané všimli, kdo tady hlasoval proti udělení slova krajskému zastupiteli," reagovala zastupitelka a poslankyně Milada Halíková. 

Zastupitel Jaroslav Gongol v interpelacích diskutoval na téma výměny oken v městských domech, k modernizaci laviček ve městě a vlakového nádraží. 

K zastupitelům promluvil také starosta Bohumína a senátor Petr Vícha. Reagoval na vystoupení občanů k imigrantské krizi, kdy zpochybnil lidmi prezentované přehnané obavy z množství uprchlíků v ČR.

Darja Tomaniecová přednesla interpelaci související s údržbou nebytových prostor v objektech města, kdy po instalatérech Městské realitní agentury zůstala spoušť. "Možná by bylo vhodné pracovníky proškolit, jak se chovat k nájemcům," navrhla. Dále se ptala na to, proč byl odvolán ředitel Správy sportovních a rekreačních zařízení Tomáš Gebauer a za jakých okolností byl jmenován nový ředitel Radomír Kácal. Také ji zajímalo, zda byl nový manažer SSRZ Antonín Polický z ANO vybrán do funkce na základě výběrového řízení. "Je zajímavé, že pan Polický dostal trafiku v městské společnosti, byť před tím byl nezaměstnaný a dlužil městu na nájemném za bydlení," řekla. 

Alena Olšoková (ANO) opět vyzvala trojici zastupitelů Ivana Bureše, Petra Hrabčáka a Darju Tomaniecovou, aby se vzdali mandátů zastupitelů. "Sedíte u špatného stolu. Zvoleni jste byli za ANO," řekla. Ani jeden ze tří jmenovaných, kteří z ANO přešli do klubu KSČM, se mandátu vzdát nechce. 

Hazard

Město chce novou vyhláškou omezit provoz hracích automatů. Město už sice automaty nepovoluje delší dobu, provozovatelé to však obcházeli tím, že jim herní videoterminály povolovalo ministerstvo financí. I povoleným automatům končí licence nejpozději 31. 12. 2019. V Havířově je evidováno 21 heren a 6 kasin. 

Nově už na hrací stroje, tzv. technické hry, nedostane v Havířově povolení nikdo. Povoleny budou pouze herny a kasina s obsluhovanou hrou, tzv. živou hrou, tedy například rulety, karty, kostky. I v budoucnu budou moci vznikat nové herny nebo kasina. 

"Znění nové vyhlášky nepovažuji za šťastné. Vyhláška podle mého názoru nic nezakáže a naopak vše povolí. V podstatě umožníme na několik dalších let fungování všech heren, které mají povolení ministerstva financí. Dokonce riskujeme žaloby ze strany provozovatelů. Jde zhruba o 400 heren s platnou licencí do roku 2019. Proto navrhuji změnu v době účinnosti ke dni 1. 1. 2020," řekl zastupitel Hrabčák. 

"Podle názoru právníků by nová vyhláška umožnila provoz automatů až do roku 2019 nebo 2020. Já si kladu otázku, zda nová vyhláška nemá spojitost s panem náměstkem Bělicou, který je spojen s jednou firmou provozující výherní hrací přístroje. Obávám se, že pro pana Bělicu to může mít nějakou výhodu," řekla Tomaniecová. 

Bělica reagoval, že si není vědom své spojitosti s provozem automatů. Podle něj nová vyhláška reaguje na nový zákon a vyhláška má za cíl zakázat hru na hracích automatech na celém území města Havířova.  

"Ve vyhlášce z roku 2013 bylo upraveno provozování automatů ve dvou kasinech. Podle vyhlášky neměl být provozovaný ani jeden automat a videoterminál, což ale ministerstvo ignorovalo a videoterminály povolovalo. Město s tím nemohlo nic dělat. Nová vyhláška definuje omezení zcela jasně i se stanoviskem ministerstva," vysvětlil tajemník magistrátu Milan Menšík i s tím, proč vyhláška obsahuje přechodné období. 

Zastupitelé si k ujasnění podmínek, které k hazardu klade zákon, vzali 10minutovou přestávku. 

Po ukončení přestávky vystoupila před zastupiteli provozovatelka jednoho kasina Karina Gabrhelová. "Lidé, kteří si budou chtít zahrát, pojedou do okolních měst a Havířov nebude mít žádné peníze z poplatků. Navrhuji, aby byly stanoveny rovné podmínky pro všechny," řekla. Podobně hovořil další provozovatel kasina Orestis Vlachopulos. 

Zastupitelé poté hlasovali o pozměňujících protinávrzích, které nebyly přijaty a ve finále pak většinou hlasů schválili původně navržené znění vyhlášky. Přečtěte si Návrh vyhlášky

Posledním bodem programu bylo schválení nakoupení nového služebního vozidla pro služby magistrátu v hodnotě nad 500 tisíc korun.

Zasedání bylo ukončeno v 17.34 h. Některým jednotlivým bodům se bude Deník věnovat v následujících dnech.