Zastupitelé v pondělí schválili novou obecně závaznou vyhlášku (OZV) o regulaci provozování hazardních her na území statutárního města Karviné, podle které bude dále možné na území města provozování vybraných hazardních her pouze v herním prostoru „kasino“.

Smyslem a cílem tohoto opatření je vytvořit opatření, pomocí kterých bude možné chránit obyvatele před škodlivými a nebezpečnými následky hraní hazardních her. Stejně jako dosud budou podniky, kde bude hazard povolen, na přesně určené adrese a pod dohledem kamerového systému.

Primátor města Jan Wolf (ČSSD) věří, že toto opatření se projeví v rapidním poklesu počtu podniků, kde je hazard dosud povolen.

„Nově budou existovat pouze kasina, tedy podniky, které fungují v režimu zvýšené kontroly. Vstup do těchto podniků je monitorovaný a tedy nehrozí, že tam budou utrácet peníze lidé, kteří pobírají sociální dávky, větší je v takových podnicích také bezpečnost,“ popsal Jan Wolf.

Dodal, že je přesvědčen o tom, že z dnešních přibližně pětasedmdesáti heren jich zbude naprosté minimum, nebo vůbec žádné. „Daňové zatížení na podniky, kde se provozuje hazard, se tak zvyšuje, že se jim podnikání vyplácí stále méně. Předpokládáme, že budou fungovat, pouze dokud jim nevyprší koncese. Počet kasin, která zůstanou, odhaduji v řádu jednotek,“ říká primátor.

Hazard už dříve zcela zakázali v Bohumíně, Českém Těšíně a v Havířově. V Karviné je dosud přesný počet heren, nové se otvírat nesmí. Město tak ročně přišlo na poplatcích až na 80 milionů korun, které město dávalo na kulturu a mládežnický sport. Tato suma se od příštího roku sníží zřejmě až o 50 milionů korun.

Ředitelství OKD. Důl Darkov v Karviné.
Mluvčí OKD: Žádost jsme stáhli dočasně, náš zájem těžit trvá