Devatenáctičlenná skupina iráckých uprchlíků se do Českého Těšína přestěhovala ze záchytného střediska v nedalekých Soběšovicích v dubnu. Slezská diakonie, která se o běžence stará, zajistila pro irácké křesťany čtyři byty na různých místech.

Referent pro uprchlíky Zdeněk Kašpárek ze Slezské diakonie uvedl, že při výběru bytů bylo zohledňováno několik podmínek velikost odpovídající počtu příslušníků jednotlivých iráckých rodin, umístění všech bytů v nevelké vzdálenosti od sebe, aby bez větších komplikací mohly dále probíhat všechny skupinové integrační procesy, a přijatelná dopravní dostupnost doTřince, kam budou děti od září dojíždět do školy.

V metropoli žije 21 iráckých uprchlíků pět rodin s dětmi, manželský pár a dvě svobodné ženy a jeden muž.

„Všichni už bydlí v bytech. Jsou rozeseti po celé Praze. Intenzivně se učí češtinu. Děti jsou přihlášeny do škol, kam od září nastupují. Některé jsou nyní na táboře, některé se tam chystají," řekl koordinátor z Armády spásy Petr Janoušek.

Uprchlíci už získali v Česku azyl. Poslední pražské rodiny by si doklady s biometrickými údaji měly vyzvednout příští týden. Azylanti se mohou v Česku ucházet o práci bez pracovního povolení. Podle Janouška jeden z mužů z Prahy už místo získal. (čtk, toj)