Počasí sice venkovnímu promítání příliš nepřálo, nové technologie, častější projekce i jedinečná atmosféra letní romantiky ale návštěvnosti hrají do karet. Provozovatelé letních kin tak letošní sezonu chválí.

„Trend letních kin se v posledních letech vrací, je to zkrátka takové retro, které lidi zase baví. Většinou k nám chodí lidé, kteří mají přes čtyricet let. Myslím, že tady rádi zavzpomínají na své mládí," říká vedoucí orlovského kina Pavel Sikora.

„Navzdory počasí hodnotím letošní sezonu kladně. Sice jsme kvůli dešti museli zrušit pět projekcí, ale hrajeme digitálně, takže můžeme promítat i premiéry a novinky, zájem je tak opravdu velký," říká vedoucí karvinských kin Jakub Gajdica.

Největší filmová pecka léta? Rozhodně Teorie tygra, která trhala rekordy návštěvnosti nejen v kamenných kinech.

„Na Teorii tygra přišlo 215 diváků, což je procento všech obyvatel Bohumína," dodává ředitel agentury K3 Bohumín Karel Balcar.

Největší návštěvnost mívají horory a pohádky pro děti. „Nejvíce diváků mívají dětské animované snímky. I když třeba v červenci začínáme promítat až v 21.30 hodin. Prázdninový režim je volnější a rodiny s dětmi do kina opravdu chodí. I pro děti je letní kino takový nevšední zážitek," říká Gajdica a dodává, že velkou návštěvnost očekávají v karvinském letním kině právě tento týden, kdy promítají úspěšný animovaný film Tajný život mazlíčků.

Co tedy návštěvnost letních kin ovlivňuje nejvíce? „Rozhodně počasí, ale také programová nabídka," zní od provozovatelů, kteří se snaží držet krok s kamennými kiny. Filmy pod širým nebem získávají na atraktivitě, kvalitě i oblibě diváků.