Avšak i tady platí okřídlené něco za něco. Karvinští diváci tak letos budou muset počítat s jistými omezeními. Letní kino nebude hrát v letošní sezoně vůbec, v první polovině roku dočasně skončí produkce také v Centrumu. „O promítání ale karvinští diváci nepřijdou. V té době by už mělo být vybaveno novou digitální technikou kino Ex v domě kultury a za filmy se tak přechodně bude chodit pouze zde," vysvětluje ředitelka karvinského domu kultury Olga Humplíková.

Přibližně v dubnu či v květnu by měla začít rekonstrukce letního kina. Diváky tam čekají sklopná sedadla místo dnešních laviček, přibudou i místa pro vozíčkáře a bezbariérový vstup. Rekonstrukce se dočká i vstupní schodiště, zázemí pro účinkující, vznikne i nový prostor pro zvukaře. „Filmy se zde letos promítat nebudou. Počítáme ale s tím, že v září oslavíme ukončení rekonstrukce zábavným programem a koncertem k ukončení léta," plánuje ředitelka karvinského městského domu kultury.

Centrum nabídne luxusnější zázemí

Nové a modernější zázemí a prostory pro návštěvníky nabídne po letošní rekonstrukci také kino Centrum. Loni zde zaznamenali rekordní návštěvnost a ukázalo se, že cesta investic a zkvalitnění promítací techniky či sedadel byla správná. V Karviné se zájem o kino opravdu zvedl. „Centrum po další rekonstrukci nabídne nejen nové a moderní prostory šaten a vstupního vestibulu," naznačuje Olga Humplíková.

Celkově Centrum zkrátka nabídne možnost občerstvení a další komfort i moderní prostředí pro všechny, kdo si zde chtějí zajít nejen na film, ale berou návštěvu kina i jako příjemnou společenskou či relaxační událost. Tato rekonstrukce by měla skončit někdy koncem letošního roku.

Nová digitální technika pak diváky ještě letos čeká v již zmíněném kině Ex v domě kultury. Ta bude mít dvojí využití. V létě se bude přesouvat také do letního kina, aby i zde mohly být promítány filmy tímto současným způsobem.

„Mimo letní měsíce bude plně využitá v Exu. To bude sloužit nadále jako kino náročného diváka a také jako kino reprízové. Premiéry budou probíhat v Centrumu, reprízy za nižší vstupné právě v Exu," předesílá pohled na filmovou kulturu města Karviná do roku 2015, kdy by všechny akce a rekonstrukce měly být zcela hotovy, ředitelka Městského domu kultury Olga Humplíková.

O pestrost nabídky pro karvinské filmové fanoušky se pak stará také Filmový klub. Ten promítá vždy během školního roku každou středu v kinosále Regionální knihovny v Karviné-Mizerově. Hrají se zde převážně filmy známé a oceňované na světových přehlídkách a festivalech, filmy klubové a takzvané nezávislé produkce. Program kina najdete na webových stránkách regionální knihovny.