Právě toto vládní hnutí dosáhlo ve volbách až překvapivě dobrého výsledku, pokud jde o počet zastupitelů. Mnoho příznivců našlo především ve velkých městech v Karviné, Orlové a Bohumíně skončilo hnutí Andreje Babiše druhé, v Havířově třetí. Otázkou je, zda někde utvoří vládnoucí koalici.

Prosté výsledky voleb mohou napovědět, že se tak s největší pravděpodobností nestane v Havířově ani v Orlové, a kde mají dost mandátů na sestavení koalice sociální demokraté s komunisty. V Karviné už by ale případné spojenectví ANO a komunisty odstavilo ČSSD od vlády ve městě.

Druhé místo patří Babišovým stoupencům v Bohumíně (tamní lídr se dokonce jmenuje Andrea Babišová pozn. red.), ovšem v tradiční baště ČSSD, kterou tam dlouhé roky vede Petr Vícha, bude městská rada opět pouze oranžová.

Horší výsledek

Sociálním demokratům po minulých mimořádně úspěšných volbách ubylo voličů. V Karviné, Havířově i Bohumíně sice vyhrála, ovšem například v Orlové skončila až třetí, za komunisty a hnutím ANO. Přitom před čtyřmi lety ČSSD v Orlové zvítězila.

V Českém Těšíně se zřejmě nic nezmění (pokud někdo nepodá žalobu na regulérnost voleb, a volby by se případně neopakovaly pozn. aut.). Nejlepší výsledky zaznamenaly tři dosud vládnoucí strany v pořadí KDU-ČSL, ČSSD a ODS.

Ve většině malých obcí na Karvinsku obhájili své pozice strany a uskupení úřadujících starostů. A to i přes množství nových místních subjektů, které se letos o přízeň voličů ucházely.

Ke změně došlo pouze v Doubravě, kde zvítězilo nově zformované uskupení Naše Doubrava. Dlouholetá starostka Květuše Szyroká (NK Evropští demokraté) už před volbami oznámila, že obhajovat post nechce.

Kdo vytvoří koalici?

V Havířově vše nasvědčuje tomu, že k žádnému velkému třesku ve vedení města nakonec nedojde. Koalici by podle všech dostupných informací měli vytvořit dosavadní partneři ČSSD a KSČM. Koalice s absolutními nováčky v komunální politice by byla příliš riskantní.

Havířov tak minimálně na další čtyři roky zůstane pod vedením levice.

I mezi sociálními demokraty a komunisty ale musí dojít k dohodě o postech primátora a jeho náměstků, a také o rozložení sil v 11členné městské radě.

V malých obcích velké změny zřejmě nenastanou

Ve většině obcí na Karvinsku obhájili své pozice strany a uskupení úřadujících starostů. A to i přes množství nových místních subjektů, které se letos o přízeň voličů ucházely.

„Hlasy jsou pro nás nejen oceněním naší dosavadní práce pro obec, ale především obrovským závazkem pro příští čtyři roky," zhodnotil úspěch starosta Petrovic u Karviné Marian Lebiedzik, kde jeho strana vyhrála nad ostatními se značným předstihem.

Z patnácti obcí na Karvinsku nastala stejná situace, vítězství strany, v jejímž čele stojí stávající starosta, ve čtrnácti.

Ke změně došlo pouze v Doubravě, kde zvítězilo vzniklé uskupení Naše Doubrava. Svou roli zde mohl sehrát i fakt, že starostka Květuše Szyroká (SNK-ED), která v čele obce stála dvě desetiletí, oznámila, že o další období v roli starostky již zájem nemá.

„Myslím, že vzhledem k tomu, jak dlouho starostuju, i vzhledem k mému věku by už bylo dobré skončit," okomentovala Szyroká při pátečních volbách.

Nejtěsněji si svou pozici obhájila KSČM v Albrechticích, kde o pouhých pět desetin procenta zvítězila nad uskupením PROAL. Největšího náskoku naopak dosáhlo Sdružení NK Horní Suchá, které získalo 57,01 procenta a o kus tak předběhlo ČSSD na druhé pozici s 15,39 procenta.

Za zmínku stojí také fakt, že obce vykazovaly často i výrazně vyšší procento lidí, kteří přišli k volbám, než města. Nejlépe si v tomto ohledu vedla Chotěbuz, kde k volbám přišlo 56,66 procenta obyvatel.