Některá zvířata v mraze doslova trpí a bez pomoci lidí by nemusela zimu přežít. Mezi ty, které potřebují pomoc, se řadí také ptáci, nejvíce ti vodní. Většina vodních hladin i toků totiž zamrzly a potrava je pro ně nedostupná.

„Zimující vodní ptáci se soustředí na několika málo místech pod jezy a ve velkých městech, kde čekají na potravu od lidí,“ uvedl místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek s tím, že nejvhodnější potravou pro ptáky jsou menší kousky nakrájeného nebo rozlámaného vysušeného bílého pečiva a chleba. „V žádném případě na nich nesmí být plíseň nebo mnoho soli, ptáci by se mohli přiotrávit a uhynout,“ varuje Šafránek před nevhodnou stravou. Vhodnou potravou jsou i semena pšenice, ovsa nebo kukuřice.

Mezi nejběžnější patří kachny divoké, které jsou k vidění například v Havířově na Lučině. I mezi nimi se najdou různě zbarvení jedinci, od čistě bílých, přes různě skvrnité až po černé jedince s bílou náprsenkou. Na jiných místech okresu sídlí oblíbené labutě, které jsou ochotné za dopravou vylézt i na břeh. „Ojediněle jsou v regionu vidět i poláci velcí nebo chocholatí, morčáci velcí nebo kachničky mandarinské,“ poukázal Šafránek.

Přikrmování je důležité také u dalších ptáků. Ti si potravu dokážou sice sehnat mnohem lépe, ale pomoc jednoznačně vítají. Lidem, kteří mají možnost zřídit krmítka, se opeřenci odmění svou častou a hojnou přítomností. V regionu žije mnoho přezimujících druhů, které je právě při krmení také velmi snadné pozorovat. Vedle kosů, vrabců a několika druhů sýkorek přiletí pro potravu i sojky, brhlíci, červenky nebo dlask.