Bohumínští jsou druzí nejlepší v celém Moravskoslezském kraji. Loni vytřídili 908 tun separovaného odpadu, tedy o 10 tun více než v předchozím roce. S výjimkou Třince nenašli Bohumíňáci konkurenci a v kategorii měst nad 15 tisíc obyvatel.

Organizátoři hodnotili množství vytříděných odpadů na jednoho obyvatele a počet materiálů, které mohou lidé v obcích odevzdávat. Dalším kritériem byla hustota sběrné sítě. „Lokality pro separaci papíru, bílého i barevného skla a plastů každoročně rozšiřujeme. Během loňska přibyly separační sestavy hned na osmi místech a celkem už jich máme 130. Postupně také vylepšujeme přístup ke kontejnerům,“ uvedl místostarosta Bohumína Lumír Macura.

Letní koupaliště v Havířově.
Koupaliště už jsou v provozu

Na třetí příčce se ve stejné kategorii umístil Český Těšín. Oproti roku 2015 si město o jeden stupínek polepšilo. „Snažíme se k separaci motivovat rovněž zdůrazňováním, že díky tomu město je schopno udržet jeden z nejnižších poplatků v regionu. Máme k dispozici 115 stanovišť na tříděný odpad tak, aby to lidé neměli k nádobám daleko. V okrajových částech je zaveden pytlový systém. Doplňujeme do systému další komodity - v poslední době to byly použité tuky, obaly z plechovek nebo vánoční stromky,“ uvedla místostarostka Českého Těšína Gabriela Hřebačková

Loni obyvatelé Českého Těšína vytřídili 447 tun papíru, biologicky rozložitelného odpadu 335 tun, plastů 276 tun, skla 274 tun a 21 tun kovů.

Ilustrační foto.
Výtěžek bazaru poputuje na záchranu kostelních varhan