Okrasné jarní cibuloviny čeká stejný osud, jako dříve durman. Ten býval také hojně zdobil havířovské záhony. Když ale lidé zjistili, že jde o rostlinu s halucinogenními účinky, nezbyla na záhonech ani jedna květina.

Pediatr Pavel Nechanický.
Dětský lékař: Otravy rostlinami? To bychom mohli zakázat i horkou kávu

Teď mají Havířované zájem o cibulky, které jsou v záhonech před zámkem, na náměstí Republiky a před kinem Centrum.

Výsadba květin před havířovským zámkem.
Zahradníci před zámkem sadili narcisy a tulipány

„Škoda, že vysadili tři druhy najednou, protože ne každý má tak silné účinky. Spíše než halucinogenní jsou až nečekaně povzbudivé až afrodiziákálně. Tulipány a krokusy jsou slabší, ale narcisy jsou poměrně silné. Je dobře, že tady v Havířově ty cibulky sadili právě zahradníci z Holandska. Ti vědí, co pěstovat. Dělali jsme si rozbory a narcisy v množství žádaných látek jednoznačně vyhrály. Plně dostávají svému jménu, protože člověk je po užití výtažku plný síly, sebevědomý a například při sportu dost dlouho nepociťuje únavu. Na několikahodinový požitek přitom stačí výtažek z jedné cibulky," vysvětlil muž, který si pochopitelně nepřál být jmenován.

Květinová výzdoba v havířovském zámeckém parku.
Město zdobí tisíce narcisů, tulipánů a krokusů

Bohužel, ze stejných důvodů, jako u durmanu, před užíváním okrasných cibulovin varují lékaři a drogoví preventisté. Účinnou látku totiž nelze přesně dávkovat. Předávkování je velmi nebezpečné a v krajním případě může končit smrtí.

Na smrt vyděšení jsou však už teď havířovští zahradníci. „My už nevíme, co na ty záhony sadit. To, že nám kytky kradou, aby ušetřili v květinářství, to chápeme. Ale že nám budou vyrývat cibulky, aby si z nich vařili nějaké pochybné lektvary, tak to už je moc. Asi budeme sadit jenom jalovce, i když vlastně i ty jsou vhodné k zužitkování," posteskl si Karel Vlahý, který má ve městě veřejnou zeleň na starost.

Strojní výsadba květinových záhonů v Havířově.
V Havířově rozšiřují květinové záhony, rozkvete i velký rondel

V těchto dnech už na záhonech rozkvetly květy ocúnu jesenního. Ten byl vysazen jen před zámkem. Zahradníci apelují na veřejnost, aby tyto okrasné květiny lidé ušetřili. „Lidé se domnívají, že jde o šafrán, ale není tomu tak, je to ocún, který je skutečně pouze okrasný," dodal Vlahý.

Většina čtenářů jistě poznala, že tento aprílový článek by sice z části mohl být reálný, zatím však situace v Havířově nedošla až tak daleko, aby lidé vytrhávali okrasné květiny ze záhonů a vařili z nich lektvary, byť se výtažky z cibulí narcisů skutečně k nejrůznějším účelům používají.