Nejlepším důkazem jsou údaje z odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál, který se problematikou zabývá.

„Počet podaných žádostí o vydání zbrojního průkazu na pracovišti Karviná byl v roce 2014 devadesát pět, v roce 2015 bylo podáno 159 žádostí," říká karvinská policejní mluvčí Zlatuše Viačková, která dodává, že v letošním roce už o vydání zbrojního průkazu požádalo 106 žadatelů.

To, že je mezi lidmi více zbrojních průkazů nebo žadatelů o ně, pociťují i ve Sportovně střeleckém klubu Kovona Karviná.

„V poslední době se naše počty určitě navyšují, i když bych neřekl, že nějak enormně. Střelec, kterého připravujeme k získání zbrojního průkazu, totiž nemusí být nikde organizován," vysvětluje předseda klubu Karel Karzel.

Proč chce mít stále více lidí po ruce zbraň? „Jedním z důvodů je diskuze kolem změny zákona o zbraních a střelivu. Pokud zákon zpřísní podmínky, bude složitější si zbrojní pas pořídit. Dalším důvodem je také uprchlická otázka," říká Karzel, podle kterého si lidé pořizují zbraně hlavně na vlastní obranu.

Zkoušky odborné způsobilosti probíhají jednou měsíčně, letos ale bude termínů více. „V letošním roce byl nebo bude počet zkoušek navýšen o jednu navíc, konkrétně v měsíci dubnu, květnu a červnu," říká Viačková.

Co všechno musí žadatel o zbrojní pas zvládnout? Kromě zodpovězení testových otázek žadatelé u zkoušek prokazují, že dokáží bezpečně manipulovat se zbraní, a předvedou se také přímo na střelnici, kde střílejí na pevný cíl.