Takové bydlení nabídne lokalita Mezi Lány, a to pro desítky nových domů, které by měly vyrůst na čtrnácti hektarech.

„Město má již několik let vyčleněn rozvojový pozemek v atraktivní lokalitě Mezi Lány pro individuální zástavbu. V návaznosti na stávající rodinnou zástavbu by tam mohlo postupně vzniknout 80 až 90 parcel pro rodinné domky. Aktuálně probíhá projektování," říká českotěšínská tisková mluvčí Dorota Havlíková.

Město získalo pozemky od Fondu národního majetku už v roce 2007, a to bezplatně. Dosud se na nich ale nic nedělo. Původně město chtělo celých 14 hektarů odprodat developerovi, který by je na své náklady připravil a potom dále rozprodal.

Teď se ale radnice rozhodla pozemky pro zástavbu připravit ve vlastní režii. Nutné je však investovat desítky milionů korun. I proto budou parcely vznikat postupně.

„V první etapě by mělo jít o třicet parcel, z jejich prodeje by pak město získalo peníze zpět a mohlo by dokončit další přípravu území," vysvětluje Havlíková a dodává, že výhodou bude komplexní připravenost pozemku a možnost začít stavět ihned. Stavební parcely mají mít sedm až deset arů.

Město by mohlo pozemky nabídnout už na konci příštího roku. „Vše záleží na postoji zastupitelů, zda tak podpoří rodiny, které chtějí bydlet ve svém. Doba je ideální, hypoteční úroky jsou na nejnižším minimu a je stále velká ochota bank půjčovat na účely bydlení," uvedl českotěšínský místostarosta Stanislav Folwarczny. Už v příštím roce by se mohlo začít s výstavbou osvětlení, kanalizace, chodníků a přívodem plynu.

Podle vedoucí jedné z českotěšínských realitních agentur Martiny Rzeszutové bude mít o parcely zájem zejména střední vrstva. „Dle lokality i velikosti parcel soudím, že zájem o bydlení Mezi Lány budou mít hlavně lidé, kteří utíkají z paneláků. Movitější klienti touží spíše po soukromí," říká Rzeszutová.

Zasíťované parcely k prodeji nabídne také Bohumín. Město už začalo s přípravou lokality pro novou zástavbu v městské části Záblatí, kde by mělo vyrůst deset nových rodinných domů. Město pozemky nabídne k prodeji na začátku října, a to formou dražby.