Už teď se ale ví, že nikde neopraví úplně všechny ulice, které by to potřebovaly. Není na to dost peněz.

„Kdybychom chtěli opravit vše k dokonalé spokojenosti všech, potřebovali bychom na to stovky milionů korun. Opravujeme plánovaně ucelené úseky, ale pochopitelně taky to, co 'hoří'," říká mluvčí karvinského magistrátu Šárka Swiderová.

Z karvinského rozpočtu půjde letos na opravy obecních silnic, kterých je více než 150 kilometrů, minimálně dvacet milionů korun. „Raději opravujeme komplexně, leč ne vždy finance stačí na opravu více úseků za rok. V takovém případě zohledňujeme lokalitu, stav komunikace a frekvenci pohybu chodců nebo vozidel, koordinaci a plán oprav správců inženýrských sítí," vysvětlila Swiderová.

V letošním roce čekají větší opravy ulice Luční, V Aleji a Studentská. „Opravujeme také obslužné komunikace v garážových osadách. V těchto dnech začala oprava např. v garážové osadě v ulici Polská poblíž městského fotbalového stadionu," dodává mluvčí Karviné.

Havířov letos vydá z rozpočtu na opravy povrchů místních komunikací sedm a půl milionu korun. „Přitom teoretická potřeba financí na opravu všech vozovek, které to potřebují, by se pohybovala okolo sta až sto padesáti milionů korun," vysvětluje vedoucí odboru komunálních služeb magistrátu Jiří Revenda.

Jako příklady uvedl ulice Na Nábřeží, Moskevská, Chrpová, Lidická, Anglická a její odbočky, Kpt. Jasioka plus spojky, U Křížů, Zelená, Konzumní, Lomená, Podlesní, Výletní, Budovatelů, Balzacova, Točitá, Hraniční, Strmá, Na Kavkovicích, Modřínová, Pěkná, Na Bělidle.

Český Těšín letos má na opravy výtluků a děr v asfaltových površích 1,6 milionu korun a na chodníky 300 tisíc korun.

„Je to předběžné číslo, které se může navýšit. Na opravu všech výtluků na území města najednou by bylo třeba 19 milionů korun," říká mluvčí města Dorota Havlíková.

V Orlové jsou letošní prioritou opravy komunikací poničených v souvislosti s budováním kanalizace. V rámci investic se v letošním roce opraví ulice Březová, Přespolní a Zátiší.

Přesně 53 milionů korun půjde letos do oprav chodníků a cest v Bohumíně. V této částce je ale zahrnuta rekonstrukce náměstí ve Starém Bohumíně a revitalizace sídlištního vnitrobloku mezi ulicemi Jateční, Čs. armády a Okružní v centru. Opravovat se však bude na dalších třiceti místech napříč Bohumínem.

V nejbližších dnech skončí víc než rok trvající přestavba podjezdu v Drátovenské ulici v Pudlově na úrovňový přejezd. Tuto skoro sedmdesátimilionovou investici ale platil Moravskoslezský kraj.