Přestože děti potřebují více pozornosti, táborové aktivity jsou podobné, jako na každém jiném táboře. „Letos pořádáme už 5. ročník příměstského tábora. Máme 25 dětí s poruchou autistického spektra a 10 jejich sourozenců. Úkolem tábora je prověřit jejich dovednost, cestovat, schopnost domluvit se mezi sebou na kamarádské úrovni nebo jíst na různých místech," popsal psycholog a psychoterapeut Přemysl Mikoláš.

Deník táborníky navštívil v době, kdy se byli podívat u ochránců přírody v Bludovicích. „Provedli jsme je areálem, ukázali trofeje, na které si mohli sáhnout. Společně jsme si prohlédli živá zvířata, o která se tady staráme a povídali si o ochraně přírody. Snad se nám podaří spolupracovat i v průběhu roku. Je to i pro nás nová zkušenost," řekl Miroslav Kminiak.

Spolek Adam pro táborníky připravil mnoho dalších aktivit. „Jedná se o lanové aktivity, prostorové hry. Vidím posuny u jednotlivých dětí. Dnes jsou děti s úplně cizími lidmi a dovedou se s nimi domluvit, vyjít ze zažitých stereotypů. Spokojeny jsou děti i jejich rodiny, a to je důležité i pro nás," dodal Mikoláš.

Zkušenost je to i pro asistenty, kteří se o děti nepřetržitě starají. „Ti, kteří tady byli loni, tak se těší a poznávají nás. Je tady přátelská atmosféra. Na tábor jsem se těšila, baví mě to a naplňuje. Této oblasti se chci věnovat i v budoucnu," Adéla Mikolášová.