„Převážně jsou to bezdomovci nebo také případy, když rodina prohlásí, že na pohřeb nemá," vysvětluje tisková mluvčí českotěšínské radnice Dorota Havlíková a zkušenosti Českotěšínských jsou de facto shodné s těmi z ostatních měst.

Sociální pohřby tak města čas od času vypravují také lidem, kteří zemřou v ubytovně či třeba v domově seniorů.

„Lidé na dávkách, bezdomovci, lidé bez majetku," uvádí shodné příklady mluvčí orlovské radnice Nataša Cibulková, s jejíž odpovědí se dají rovněž srovnat i ty, které přišly z dalších měst regionu.

Cena pohřbu je okolo sedmi tisíc

Okolo šedesáti takových pohřbů tak například loni vypravila Karviná. „V letošním roce město vypravilo 29 sociálních pohřbů, kdy jeden stojí přibližně sedm tisíc korun," spočítal včera aktuální údaje Jaroslav Nakládal z tiskového oddělení karvinského magistrátu.

„Ta částka se odvíjí od délky pobytu v chladicím zařízení. Vloni město investovalo do sociálních pohřbů okolo dvou set tisíc, letos zatím kolem 150 tisíc korun," dodala mluvčí orlovské radnice Nataša Cibulková.

Havířov pak například loni vypravil takových pohřbů 37, letos zatím 18. A částky vynaložené městy na tyto pohřby?

„Vždy se přihlašujeme k dědickému řízení. Pokud se prokáže, že zůstavitel nic neponechal, pak nám tuto částku na základě faktury a příslušné dokumentace z dědického řízení proplatí ministerstvo pro místní rozvoj," vysvětluje běžný postup Dorota Havlíková z českotěšínské radnice.

Rodiny zaplatí jen málokdy

Jen málokdy se podle zkušeností z měst na Karvinsku stane, že by náklady na pohřeb nakonec zaplatil někdo z pozůstalých.

„Když, tak je to maximálně jednou ročně. Příbuzní zatím žádnou povinnost platit pohřeb v naší zemi nemají. Záleží to pouze na nich a jejich vstřícnosti," říká na základě zkušeností orlovských úředníků mluvčí tamní radnice.