„Město má ve vlastnictví asi 50 domů a různých objektů, o které se musí starat. Konkrétně tento dům potřebuje rekonstrukci a ta bude nákladná. Těžko odhadnout, zda bychom našli dlouhodobého nájemce, když ani lázně nebyly schopné platit poměrně příznivý nájem, proto jsme se rozhodli dům nabídnout k odkoupení,“ řekl náměstek primátora Jan Wolf.

Měšťanský dům v centru Karviné.
Finanční úředníci odešli z centra, historický dům osiřel

Najít pro nebytové prostory v Karviné nájemce je obecně problém. Ve městě je spousta volných nebytových prostor, nájemce hledají jak soukromí vlastníci, tak město.

Konkrétně pro dům č. 89 v historickém centrum, kde dlouhé roky sídlil finanční úřad. „Tam je stále nabídka pronájmu či odkupu, ale zatím nejsme úspěšní,“ řekla mluvčí města Šárka Swiderová.

Letos se městu podařilo dohodnout se s majitelem tří historických domů v protějším rohu náměstí. Už plánuje rekonstrukci, jež bude nepochyběn velmi nákladná, protože domy byly víc než 10 let nevyužívané a chátraly. V domech chce město zřídit malé muzeum hornických tradic a část využít pro kanceláře a byty. Suterénní prostory plánuje pronajímat.

Orlová má podobné trápení s budovou z roku 1927, postavenou tehdy pro účely Městské spořitelny. Zároveň v ni bylo několik bytů. Dnes je zde v přízemí cukrárna, ostatní prostory třípodlažní budovy jsou prázdné, bez dalších nájemců. Město chtělo původně objekt využít rovněž pro sociální účely, na akci ale nezískalo dotaci.

Polští vojáci jednotek NATO přijali pozvání polské základní školy v Karviné a přivezli dětem ukázat svou výstroj a techniku, se kterou se účastní i Dne NATO v Ostravě.
Vojáci NATO opustili ostravské dny a odjeli do Karviné