Ta stará už totiž v některých bodech neodpovídala současné legislativě. Například neumožňovala psům oficiálně nikde ve městě volný pohyb bez náhubku a vodítka. To by mohlo hraničit až s týráním zvířat. Zastupitelé pak navrhovali i některé další změny. Například, že by stačilo mít psa jen na vodítku.

„Na vodítku, jehož délka umožňuje ovladatelnost psa, ale náhubek by byl povinný jen u psů bojových plemen," uvedla například zastupitelka Pavla Bjalončíková z hnutí Volím Orlovou.

„Tady legislativně už narazíme jen na to, jak přesně definovat termín psi bojových plemen. Toto není žádné oficiální označení," upozornil vedoucí Odboru životního prostředí orlovské radnice Radislav Hájek.

Hodní psi a město bez útoků

Ten při předkládání bodu mimo jiné uvedl, že v Orlové v posledních letech například nemuseli řešit žádný oficiálně hlášený útok psa či jiný podobný problém.

Na částečné povolení volného pohybu psů po městě reagoval i starosta Orlové Tomáš Kuča.

„Pokud nějdo půjde se svým psem někde na odlehlém místě a bude ho mít na volno a pod kontrolou, samozřejmě tam hned nepojedou strážníci, aby ho za to dali pokutovali," řekl v souvislosti s tím, že oficiální plocha pro volný pohyb psů bude jen jedna. Půjde o parcelu nedaleko tamního domu seniorů Vesna.

Jedinou výjimku pak do nové vyhlášky uplatnil zastupitel za KSČM Milan Páleník. Po jeho připomínce nemusí mít náhubek a vodítko psi služební, vodící, dále pak psi, jejichž zdravotní stav nasazení vodítka či náhubku neumožňuje či takoví psi, kteří mají čenich, na který zkrátka žádný náhubek není.

Někteří majitelé psů ale už i tak dopředu říkají, že venčící loučku využívat nebudou. Týká se to například majitelů menších psů, kteří mají obavy, aby zde nedocházelo k vzájemnému napadání volně puštěných zvířat. Výběhová loučka ještě není v provozu a městu ji teprve chystá.