Pozemky by měly být k dispozici už v zimě. Do té doby město prostor vyčistí a připraví základní technickou infrastrukturu. „Úprava bude jednoduchá. Připravíme pozemky tak, aby na nich mohly být postaveny haly," uvedl náměstek primátora Jan Wolf.

Peníze na výkup pozemků a jejich úpravu dá město z vlastního rozpočtu, a to zhruba pět milionů korun.

Jak řekla mluvčí magistrátu Šárka Swiderová, pro město je vytvoření co nejméně náročných podmínek pro možné investory prioritou.

„V minulosti jsme se totiž nesetkali s takovým zájmem o pozemky, v jaký jsme doufali. I to bylo jedním z důvodů nezdaru původního plánu," vysvětlila.

Vilky, v nichž kdysi bydleli úředníci Fryštátských železáren (dříve Jäklu Karviná), šly v roce 2012 na popud města k zemi. Počítalo se, že se pozemky scelí a v místě vznikne průmyslová zóna. Přísné podmínky pro získání dotací ale město odradily.

„Dotační podmínky byly tak příkré a neustále se měnily, že jsme na dotaci rezignovali, abychom v případě nezdaru projektu ještě nemuseli dotaci vracet," vysvětlila mluvčí města.

Lokalita Vagónka se nachází na rozhraní Karviné a Petrovic, a je poměrně dobře dostupná, i když asi nelze stav vedlejších komunikací považovat za ideální. Jejich opravu však město v plánu nemá.

„Požadavky na úpravy komunikací se budou řešit individuálně. Nevylučuji ale, že město do budoucna tyto požadavky, pokud nějaké budou, podpoří. Zatím se však do tohoto typu úprav pouštět nebude. Pokud bychom totiž investovali do nějaké rozsáhlé dopravní infrastruktury, která by stála třeba 45 milionů, zvedla by se cena pozemků za metr čtvereční, a to by mohlo být naopak kontraproduktivní," okomentoval situaci Jan Wolf.