Oběma klubům město už dříve snížilo pro letošní rok své dotace o deset procent. Na základě kontrol pak tamní zastupitelé schválili další kroky. Podle nich kluby uvidí peníze pro druhé pololetí letošního roku jen za podmínek, že plných šedesát procent městských dotací půjde prokazatelně a doložitelně na činnost dětí a mládeže do 18 let.

Orlovský fotbal letos hospodaří s městskou dotací 1,8 milionu korun oproti dvěma milionům za oba roky předchozí. U hokeje je tento rozdíl 3,375 milionu letos oproti 3,75 milionu v letech 2013 a 2012.

U fotbalistů zmíněné kontroly například zjistily, že klub dotovaný městem víceméně kašlal na vybírání členských příspěvků. Loni například podle kontroly příspěvky zaplatilo 22 procent jeho členů.

„V klubu se znovu udělá důkladná kontrola a součet členů a zavedeme zřejmě nová pravidla," reagoval nový předseda FK Slavia Orlová a zároveň i zastupitel města Jaroslav Jurček.

Vrásky na čele dělají nové podmínky prezidentovi orlovského hokejového klubu Danielu Maroszovi.

„Mimo jiné musíme umořovat dluh u finančního úřadu, který tady zbyl po minulém vedení. Teď máme o dalších 375 tisíc korun ročně méně," podotkl.

„Podmínky města samozřejmě musíme akceptovat. Po snížení dotace ale například vůbec nevím, jestli budeme schopni nadále hrát druhou ligu hokeje mužů. Budeme muset vyvolat další jednání s městem a vše znovu důkladně probrat," doplnil Daniel Marosz.

Rodiče kritizují HC

Vedení hokejového klubu pak na jednání zastupitelstva minulý týden kritizoval i jeden z přítomných rodičů orlovských hokejových žáků, Petr Žák. Ten například řekl, že klub s rodiči nekomunikuje.

„Když se jich na něco ptáme, říkají, že jde o interní záležitost. Zrovna včera se dva z rodičů chtěli stát členy občanského sdružení HC Orlová, ale nebylo jim to umožněno. Dnes jsem v předložených výsledcích kontroly hospodaření klubu viděl například údaj o částce více než 900 tisíc na nákup hokejové výzbroje. Jenže většina dětí hraje ve výstroji, kterou jim kupují sami rodiče, a naše děti nedostaly ani tkaničky do bruslí," komentoval orlovské hokejové dění.

„K tomu se nyní nebudu vyjadřovat. Chci ale říct, že i v minulosti chodily dopisy s podobnými stížnostmi také na hokejový svaz do Prahy. Sám svaz ale nakonec uznal, že stížnosti byly neoprávněné," reagoval prezident orlovského hokejového klubu.

Hokejový klub má podle názorů zastupitelů nicméně do svého výboru přizvat právě i zástupce rodičů. Očekávají se tedy další jednání na toto téma.