Podle informací, které Deník získal od pracovníků pobočky Českého hydrometeorologického ústavu v Ostravě, se v rámci probíhající inovace počítá s jejím zrušením k blíže neurčenému datu příštího roku.

To se však nelíbí vedení orlovské radnice. „Jsme touto informací přinejmenším velmi zaskočeni a s takovým řešením rozhodně nesouhlasíme. Město s více než 30 tisíci obyvateli uprostřed ostravsko-karvinské aglomerace s krajně nepříznivým stavem čistoty ovzduší si zaslouží mít přímé a aktuální informace o jeho stavu," napsal v dopise, který odeslal ČHMÚ, starosta Orlové Jaromír Kuča.

Jako další argument, proč by se právě v Orlové měla nepřetržitě sledovat kvalita ovzduší, je velká dopravní zátěž. „Automobily produkující oxidy dusíku se významně nepříznivě projevují na znečištění vzduchu ve městě, a k tomu ještě lokální zdroje z rozptýlené zástavby v okolí cen- trálního sídliště. Rozhodně požadujeme přehodnocení tohoto záměru. Myslíme si, že pro Orlovou by se mělo najít přijatelnější řešení," dodává orlovský starosta.

Další měřicí zařízení je ve Věřňovicích, v Karviné a Havířově. Měřicí stanice v areálu orlovské nemocnice zatím funguje, ovšem není jediná, která skončí. O svou měřicí stanici přišel před dvěma lety také Bohumín.

Podle hydrometeorologů ale mohou zůstat obyvatelé těchto měst klidní. Přehled místních hodnot údajně zůstane i tak zachován.

„Inovovat se budou všechny stanice. Vznikne také úplně nová stanice v Rychvaldu. Výsledky jejího měření bude možno využít nejen pro Rychvald, ale i pro Orlovou a Bohumín. Orlovská měřící stanice bude fungovat do té doby, než se spustí měření v Rychvaldu, což by mělo být v průběhu příštího roku," informoval Libor Černikovský z Českého hydrometeorologického ústavu v Ostravě.

Martina Kotulová