Důvod návštěvy? Zjistit, co konkrétně trápí vedení jednotlivých měst a obcí, a jaká je místní realita.

U nás je to nejhorší…

„Budeme jezdit po sociálně vyloučených lokalitách v celé České republice a začínáme tam, kde cítíme, že je to nejdůležitější, tedy zde v Moravskoslezském kraji," uvedla během návštěvy regionu náměstkyně ministryně práce a sociálních věcí Zuzana Jentscheke Stöcklová.

Skupina ministerských úředníků zahájila svou návštěvu karvinského okresu ráno v Orlové, pak se přesunula do Bohumína a také do Havířova. V Orlové viděla pracovní skupina dvě různé ubytovny a projela také částmi vyloučené lokality Poruba.

„Je vidět, že například v ubytovnách je opravdu rozdíl a záleží, jak se starají jejich majitelé," podotkla po orlovských návštěvách Zuzana Jentscheke Stöcklová.

Ať už platí nový zákon

Řešení? „Aby už co nejdříve začal platit zákon o sociálním bydlení. Nejdůležitější je, aby v České republice bylo dostupné nájemní bydlení za rozumnou cenu a aby se pokud možno vrátily dané kompetence obcím, které budou samy rozhodovat o tom, kdo a kde bude bydlet a kdo bude případně pronajímatelem různých ubytovacích zařízení na jejich územích," doplnila náměstkyně ministryně práce a sociálních věcí.

Spolu s ní se akce zúčastnili také zástupci ministerstva vnitra, ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, ministerstva pro místní rozvoj a ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu.

Místní radnice pak takovou návštěvu kvitovaly. „Konečně přijel někdo z centra a zajímá ho, co se děje v daném regionu," řekl například orlovský starosta Tomáš Kuča.

„A to je velmi dobře. Dostane se jim detailní pohled na dané věci a věřím, že pak budou interpretovat to, co nás trápí v dotčených lokalitách. Důležité je, aby do Prahy přinesli mimo jiné i to, že opravdu nastal obchod s chudobou, a to je špatně," podotkl orlovský starosta.

Řešení situace vidí jednoznačně. „Nastavit už konečně přesná pravidla a pokud už je někdo nastaví, tak aby zase nebyla měněna, čímž narážím na situaci kolem doplatků na bydlení," dodal Kuča.

Bohumín a Havířov

Ministerská delegace si prohlíží domy v Drátovenské ulici v Bohumíně.

Po prohlídce ubytoven a vyloučených lokalit Orlové navštívili ministerští úředníci také Bohumín a Havířov.

„Delegaci nejprve přijmeme na radnici a vysvětlíme, jak nás trápí vyplácení doplatků na bydlení úřadem práce, a pak jim ukážeme nejen místa, kde jsou sociálně vyloučené lokality, ale kde nám po změně systému vyplácení sociálních dávek vyrostly soukromé ubytovny, jedna třeba přímo na pěší zóně v centru města a další dvě nedaleko ní, a jaké problémy to přineslo," plánoval ještě před samotnou návštěvou Bohumína starosta Petr Vícha.