Myslivci běžně kupují mladé bažanty, které pak nechávají odchovat kvočnami. Tentokrát však nechali bažanty vylíhnout z vajíček. Mladí ochránci přírody tak ve svých voliérách na zahradě MŠ Frýdecká sledovali odchov od samého počátku.

„Ve voliérách se děti starají také o další zvířata, například o zachráněné veverky. Mladé bažanty, kteří už jsou schopni samostatného života, teď vypouštíme do přírody," vysvětlil předseda havířovské organizace ochránců přírody Lubomír Kminiak.

Mladí ochránci přírody spolupracují s místními myslivci. Ti se umělému odchovu bažantů věnují několik let. Společně mladými ochránci se snaží, aby v lesích okolo města žila aspoň nějaká divá zvěř. Poblíž hustě obydlených oblastí totiž nemá klid a mnoho kusů také končí pod koly aut. Umělý odchov bažantů je tak jen jednou z mnoha činností, které se ochránci věnují.

Mladí ochránci se přitom nemusí bát, že jejich bažanty myslivci postřílejí na prvním honu, který se bude konat už na konci listopadu. Bažanti se totiž budou pravděpodobně až do jara držet v okolí místa, kde byli vypuštěni a tam se hony nepořádají. Od bažantů, kteří se v přírodě kolem Havířova pohybují, se liší zbarvením.

„Jde sice o stejný druh bažanta, ale o jeho tmavší formu, kterému se říká kubánský. Při honu je dokážeme rozlišit, stejně jako rozlišujeme kohouty od slepic, které nelovíme a necháváme je k dalšímu rozmnožování," řekl předseda havířovského mysliveckého sdružení Václav Přeček, který se vypouštění mladých bažantů účastnil.