Hasiči totiž v nejbližších týdnech a měsících nainstalují celkem 29 elektronických sirén napříč regionem. Nové zařízení má oproti tomu klasickému, tzv. rotačnímu, několik výhod.

„Hlavně je funkční i po výpadku elektřiny. Je totiž napájeno akumulátory, které se trvale dobíjí. Navíc lze vysílat signály nejen z paměti sirény, ale i z externích zdrojů, jako je mobilní telefon," vysvětlil mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Hasiči budou sirény do obcí instalovat především jako zlepšení protipovodňové ochrany a snižování rizik a následků velké vody. To potvrzuje i místostarosta Bohumína Lumír Macura. „Rádi bychom umístili mluvící sirény do oblastí, které se při povodních v roce 1997 a 2010 ocitly pod vodou. Dnes tam máme sirény pouze rotační a takzvané mluvící by situaci určitě vylepšily," vysvětlil bohumínský místostarosta.

Ve městě již mají šest takových přístrojů a další čtyři by rádi umístili na požární zbrojnici ve Vrbici, na budovu pošty v Pudlově a na hasičské zbrojnice v Šunychlu a v Kopytově.

A nejedná se jen o velkou vodu. Elektronické sirény se mohou použít například také k varování před únikem nebezpečných látek nebo teroristickým útokem.

„Představitelé obcí tak budou moci předávat mobilním telefonem konkrétní informace nebo pokyny svým obyvatelům," informoval Petr Kůdela.

To si velmi pochvalují i v Bohumíně. „Například můžeme lidi informovat o tom, že prasklo vodovodní potrubí. Lidé se tak mohou dozvědět, jak dlouho tento stav bude trvat nebo kde je náhradní zdroj pitné vody," uvedla tisková mluvčí Bohumína Lucie Balcarová s tím, že radnice přitom může své občany informovat sirénou díky mobilnímu telefonu téměř odkudkoli.

„V případě dobrého signálu a roamingu klidně i z jiného kontinentu," dodala bohumínská mluvčí.

Projekt si pochvaluje také starosta Dolní Lutyně Pavel Buzek. Sirénu dostanou také v místní části Věřňovice. „Jedná se o zátopové území. Kdykoli se zvedla Olše, obyvatelé tam byli pod vodou," říká Pavel Buzek.

Vedení obce Dolní Lutyně teď bude hledat vhodné místo, kam sirénu umístit.

Novou sirénu dostanou také v Doubravě. Tam ji chtějí použít především na svolávání hasičů. „Máme dobrovolné hasiče, takže by jim siréna mohla oznámit, že se něco děje, a svolat je na hasičskou zbrojnici," sdělila starostka obce Květuše Szyroká.