Letos akce proběhla na prknech bohumínského kina K3 v sobotu 13. května, tedy přesně den před svátkem matek.

Pátý ročník přehlídky s podtitulem Móda letem světem byl proto zaměřen především na samotné ženy, konkrétně pak na módní návrhářku a klíčovou osobnost v oblasti utváření šatníku moderní ženy – Coco Chanel.

„Všem maminkám, a nejen jim, jsme chtěly ukázat, že žena v každém věku a s jakoukoli konfekční velikostí může být krásná. Celá přehlídka pak byla módním letem napříč časem i jednotlivými zeměmi světa – od pravěku po současnost, z Milána až do New Yorku. Zároveň byla i naším vyznáním návrhářce a ikoně Coco Chanel,“ vysvětluje hlavní choreografka a jedna z modelek Vilma Valentová s tím, že všechny ženy se na přehlídku připravovaly velmi tvrdě a poctivě.

„Naše modelky pocházejí z ženských řad spolku Alma mater, máme tady i skupinku z Havířova a ženy ze spřáteleného rychvaldského spolku. Příprava byla náročná. Vzhledem k tomu, že celý podvečer má jasně daný scénář, poctivě jsme nacvičovaly choreografii v tělocvičně. Myslím ale, že všechny modelky byly skvělé a diváci si to užili spolu s námi,“ říká s úsměvem Valentová.

Móda, která pomáhá

Podle předsedkyně sdružení Alma mater Dagmar Knýblové mohl spolek díky přehlídce v minulosti podpořit například handicapované děti z bohumínského zařízení Slezské diakonie a letos by chtěl částí výtěžku přispět na ozdravný pobyt dvěma vážně nemocným ženám z Bohumína.

„Alma mater si dala do vínku cíl sdružovat ženy napříč ekonomickým, věkovým, politickým i zájmovým spektrem. Tak, aby se vzájemně obohacovaly, bavily se a uskutečňovaly své sny a cíle. Módní přehlídka, která dokazuje, že každá žena je krásná, k tomu bezesporu patří,“ dodává Knýblová.

Farmářské trhy v Havířově.
Radnice chtějí pomoct trhovcům s EET. Nabízejí internet zdarma