Jak Deník v pondělí zjistil, od Ostravy je nutno počítat s tím, že kolona aut začíná především v dopravní špičce již pod mostem u Dolu ČSA v části Sovinec. Doporučuje se proto z mostu nespěchat a mít nohu spíše na brzdě. Jezdí se tam v pravém pruhu, levý je určen pro provoz autobusů. Kolony ale trvají vždy jen několik minut a provoz řízený z obou stran semafory je poměrně plynulý. Plynule se jezdí také z druhé strany, tedy od Karviné.

„Situaci průběžně monitorujeme a v případě dopravních problémů jsme připraveni zasáhnout. Zatím ale vše běží bez komplikací," řekla v pondělí odpoledne tisková mluvčí policie Zlatuše Viačková.

Mapa dopravní situace. Zdroj: Magistrát Karviné

Most přes řeku Stonávku je poblíž odbočky ke karvinskému golfovému areálu. Současný stav zde potrvá do 20. července. Od 21. července začne 2. etapa oprav, která potrvá do 25. srpna. „Ta si vyžádá úplnou uzavírku a úsekem nebude možné projet vůbec," upozornila mluvčí karvinského magistrátu Michaela Zormanová.

Vozidla městské hromadné dopravy budou uzavírku objíždět po uicích Lipiny a U Potoka, dále přes Stonavu a okolo Dolu Darkov. Zastávka Karviná-Sovinec nebude během uzavírky fungovat. Zastávka u Dolu ČSA bude přesunuta z hlavní cesty na parkovací plochu poblíž šachty.

„Pro automobilovou dopravu bude oficiální objízdná trasa vyznačena po silnici II/475 okolo Dolu ČSM přes Horní Suchou a po silnici II/474 okolo skládky Depos až k okružní křižovatce se silnicí I/59 (Hoheneger). Majitelé nemovitostí v této lokalitě si mohou požádat o výjimku u Magistrátu města Karviné, která jim bude vydána na základě výpisu o vlastnictví z katastru," doplnila mluvčí magistrátu.

V křižovatce sil. III/4687, což je výpadovka na Stonavu a místní komunikace ulice U Potoka bude provedena změna přednosti v jízdě. Nově bude označen hlavní silnicí výjezd z ulice U Potoka na zmíněnou silnici ve směru na Stonavu, což je zmíněná objízdná trasa pro autobusy. Příjezd po silnici od Karviné přes silniční nadjezd nad železniční tratí bude nově označen jako výjezd z vedlejší silnice s nutností dát přednost v jízdě," zní další informace z karvinského magistrátu.

Třetí etapa oprav proběhne od 26. srpna do 15. září. Provoz bude veden v levých jízdních pruzích, oba pravé jízdní pruhy budou ještě uzavřeny.