Jako u soudu. Do jednacího sálu městského zastupitelstva by se neměl dostat nikdo, kdo má u sebe střelnou zbraň, nůž nebo cokoli jiného, co by jako zbraň mohlo být použito. Každý příchozí bude muset projít bezpečnostním rámem, který detekuje kovové materiály.

Havířov se tímto opatřením stane prvním v regionu, ne-li v zemi, kde se taková kontrola bude provádět při jednání zastupitelstva.

Shodou okolností přichází bezpečnostní novinka v době, kdy se ve městě hroutí koalice. S tím však nemá opatření nic společného, plánováno bylo delší dobu. 

Vrah Slíva zastřelil náměstka Balšána

O důslednějším zabezpečení jednání nejvyššího městského orgánu se mluví od tragédie 18. září 2006. Bývalý ředitel Technických služeb Havířov Pavel Slíva tehdy přišel na zasedání konané ve Společenském domě zastřelit radního Vojtěcha Kozáka. Ten však byl u zubaře a Slíva proto pod časovým tlakem zvolil náhradní cíl. U bočního vchodu, který byl v blízkosti podia a stolu vedení města, zastihl náměstka primátora Martina Balšána, který právě telefonoval. Slíva ho chladnokrevně zastřelil a pak si vpálil kulku do hlavy. Jak se ukázalo, Slíva už měl v té chvíli za sebou vraždu advokátky Ivany Kabzanové, kterou zastřelil v její ostravské kanceláři. Slíva zvolil tento zoufalý postup jako řešení sporu o akcie městské firmy.

O případu Deník informoval v článku: Vražda na havířovské radnici. Slíva zastřelil advokátku a politika

Vražda politika na zasedání zastupitelstva v Havířově. Vrah Pavel Slíva spáchal sebevraždu, když se střelil do hlavy.
Následek vražedné střelby na zasedání zastupitelstva v Havířově v roce 2006. Lékaři z řad zastupitelů se marně snažili poskytnout první pomoc postřelenému náměstkovi Martinu Balšánovi. Vrah Pavel Slíva (na snímku v popředí) si jednu kulku plánovaně ušetřil pro sebe.  Foto: Deník/Libor Běčák

Mimo jiné právě na základě tohoto tragického případu se mnozí zastupitelé i úředníci magistrátu a občané, kteří zasedání navštěvují, vyslovují k zaváděným bezpečnostním opatřením souhlasně. 

"Byl jsem při té střelbě. Ozvaly se rány, u kterých nám až po chvilce došlo, že to byla střelba z pistole. Ať už měli ti dotyční mezi sebou jakékoli spory, vraždou se to rozhodně řešit nemuselo. Ale dokládá to, že se člověk může za určitých okolností dostat do situace, kdy volí i takové řešení. Všichni jsme byli tou událostí otřesení. Stalo se něco, co bychom při jednání zastupitelů nečekali. Jen si představte, kdyby Balšán nestál bokem, mohl Slíva přijít až ke stolu, kde sedělo celé vedení města a postřílet je tam všechny. Hrůza pomyslet," reagovali včera pamětníci dotázaní redakcí. 

Zatím dohlíželi jen strážníci a kriminálka

Zastupitelstvo nyní zasedá v KD Radost, ale žádná speciální bezpečnostní opatření přijata nebyla. Výjimkou bývá přítomnost policistů v civilu a strážníků.

Když se objevily informace, že někteří zastupitelé chodí na zasedání ozbrojení legálně drženými střelnými zbraněmi, začalo vedení města připravovat instalaci detekčních rámů. Ty budou poprvé použity v pondělí. Shodou okolností se očekává vzrušený průběh, když je avizované odvolávání některých náměstků a radních.

„Důvod k tomuto opatření určitě je. Bezpečnostní opatření se zpřísňují obecně všude, kde se shromažďuje větší počet lidí. Veřejnost si na to už zvykla u sportovních a hudebních akcí. Po útocích se zpřísnil režim také ve školách. Teď bude bezpečnostní opatření přijato i v kulturním domě, kde zasedá zastupitelstvo, jehož jednání bývají také často emotivní a vyhrocení situace v útok nelze vyloučit," řekl včera primátor Havířova Daniel Pawlas.

Ochranka s detektorem

Už v pondělí by se lidé měli setkat s tím, že je při vstupu do kulturního domu ochranka vyzve ke kontrole. Město ještě ladí právní detaily, aby kontrola nemohla být zpochybněna. Zveřejněn by měl být seznam zakázaných předmětů. 

„Jako provozovatel objektu na základě objednávky města zajišťujeme službu, kterou pro nás vykoná externí dodavatel. Tím je bezpečnostní agentura, která dodá i samotné technické zařízení. Kontrola bude probíhat v přízemí u schodiště. K šatnám, výtahu a schodišti k sálu se tak lidé dostanou až po kontrole," potvrdila ředitelka Městského kulturního střediska Yvona Dlábková.

Přestože se bude jednat o bezpečnostní kontrolu, dá se předpokládat, že jejím jediným cílem bude zabránit pronesení zbraní a nebezpečných předmětů. Ochranka nepůjde do takových detailů, aby rentgenovala zavazadla jako u soudů, nebo bránila přinášení vlastních nápojů či odebírala uzávěry od PET lahví, jako se tomu děje na kontrolních stanovištích sportovních areálů.

Pozor na nebezpečné předměty

Příchozí na zasedání zastupitelstva by měli s kontrolou počítat a nepřinášet nejen zbraně, ale i jiné nebezpečné předměty, které nebudou moci pronést dovnitř a nebudou mít ani možnost si je někde po dobu zasedání uložit. Narazit mohou například s osobními nožíky, pepřovými spreji nebo třeba elektrickými paralyzéry. Ti šťastnější si zakázané předměty budou moci ponechat v autě.