Za šera. Tak se jmenuje preventivní akce, která v uplynulých dnech proběhla právě v Českém Těšíně. Strážníci upozorňovali chodce a cyklisty na nebezpečí, které jim akutně hrozí, poradili jim levné a efektní pomůcky a rozdávali reflexní pásky.

„Vytipovali jsme si místa především v okrajových částech, kde není veřejné osvětlení nebo lidé chodí po krajnici. Velmi vysoký pohyb lidí je také v ranních nebo večerních hodinách v okolí průmyslové zóny. Mnozí jdou z okolních sídlišť pěšky nebo jedou na kole," uvedl preventista českotěšínské městské policie Petr Glaic s tím, že strážníci budou nadále kontrolovat i místa, kde zákon ukládá povinnost mít reflexní prvky.

Jak známo, jde o silnice mezi obcemi. A všude v okrese se připojí také policisté. „Když před několika měsíci vešel zákon v platnost, řešili jsme takové případy domluvou. Nyní už budeme přistupovat k sankcím," řekla policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

TRHLINY V ZÁKONĚ

„Být viděn, to by ale měli dodržovat cyklisté a chodci i ve městech, byť zde zákon tuto povinnost neukládá," upozorňil policejní mluvčí.

Jak již bylo řečeno, počet nehod za účasti chodců je v okrese stále vysoký.

A jednou z častých příčin je i to, že lidé nosí tmavé oblečení bez reflexních prvků a na některých místech jsou pro řidiče viditelní opravdu na poslední chvíli.

„Je velmi nešťastné, když povinnost být dobře za tmy viditelný zákon vymezil pouze na silnice mezi obcemi," řekl preventista českotěšínských strážníků.

„Paradoxně jsou to v našem katastru pouze tři místa, která nejsou příliš frekventovaná. Naopak, je hojně úseků v okrajových částech, kde panují zhoršené světelné podmínky, chybí chodníky a mnoho lidí se zde pohybuje po krajnici. Podle mne by právě taková místa měla být v zákoně podchycena," dodává preventista českotěšínských strážníků Petr Glaic.

Podobné je to přitom v celém karvinském okrese.

Zkušenosti českotěšínských strážníků pak ukazují, že „neviditelnost" je doménou především dospělých lidí. Nosí tmavé oblečení, cyklisté nemají povinnou výbavu. Někteří dokonce jezdí bez základní svítilny nebo odrazek. U dětí je to mnohem lepší, protože pro ně výrobci již léta používají reflexní nášivky nebo nitě.

„Blikačku nebo reflexní pásku doporučujeme za soumraku i běžcům, chodcům nebo bruslařům v parcích, oceňujeme, že blikačky používají za soumraku i jezdci na koních," dodávají strážníci.