Také tato informace zazněla v zákulisí veřejného projednávání Pokračování hornické činnosti OKD, Dolu Karviná na závodě ČSA v období 2015 2023, které se konalo v budově karvinské fakulty Slezské univerzity.

Jednání bylo součástí schvalování dokumentace EIA o vlivu těžby na životní prostředí a svolalo ho ministerstvo životního prostředí. Přítomni byli zástupci OKD, lidé z ministerstva, odborníci, kteří vypracovali příslušné posudky, a také veřejnost, především lidé z dotčené lokality Staré Město.

Pojďte k nám spát

„Přijďte se někdy vyspat ke mně domů," podotkl emotivně například jeden z tamních obyvatel směrem k lidem z OKD při debatě o tom, jak už dnes tamní obyvatelé trpí povrchovými otřesy a dalšími následky těžby.

Zástupci OKD pak nezastírali, že těžba nejvíce poškodí právě zmíněnou karvinskou čtvrť. Zároveň ale uváděli, že by těžba neměla poškodit Nové pole, kde v tamních firmách pracuje okolo dvou tisíc lidí z Karviné a okolí.

„V plánu je vytěžit celkem 16,1 tun uhlí v lokalitách závodů Karviná-Doly 1 a Doubrava. Těžba bude mít vliv také na řeku Olši a dotkne se území Karviná-Staré Město, Orlová-Výhoda a také Doubravy a Dětmarovic," uvedl na projednávání jeden z ředitelů firmy OKD Radim Tabášek.

Těžaři dále uvedli, že současná varianta je redukovaná oproti původnímu záměru, a nezastírali, že nejvíce se dotkne zmiňované karvinské lokality Staré Město, kde dojde k poklesům a podmáčení oblasti. Orlovské lokality Výhoda by se až tolik dotknout neměla a tamní nemovitosti by prý po provedení některých technických opatření mohly zůstat zachovány.

Proti těžbě vystoupilo několik obyvatel Karviné a také zástupci některých občanských sdružení. Někteří lidé ze Starého Města pak přišli v naději, že se na setkání dozvědí, zda se opravdu začne těžit a kdy to bude.

Schvalovací proces ale ještě neskončil a veřejné projednávání bylo jen jednou z jeho částí.

Někteří přítomní lidé vyčítali zástupcům karvinské radnice, že vedení města již dalo těžařům souhlasné stanovisko. Karvinská radnice se ohrazuje tím, že jí jde o zaměstnanost v regionu.

Těžba by měla trvat do roku 2023. Jak to bude s doly na Karvinsku pak, se zatím oficiálně neví.

Podle ředitele Tabáška dnes OKD zaměstnává přes 13 tisíc lidí. Přes 10 tisíc jsou kmenoví zaměstnanci a zbytek jsou agenturní pracovníci. V Karviné a v Havířově dnes podle jeho údajů žije shodně okolo 3 tisíc zaměstnanců firmy.