O přípravě závodů čtenáře Deníku informuje jeden z hlavních pořadatelů Martin Mojžiszek.

Můžeme se těšit na další skvělou podívanou?
Věříme, že ano. Letos se jede v pořadí už 32. ročník. Současně slavíme 50. výročí od vůbec prvního závodu na Těrlickém okruhu. Poprvé se jelo v roce 1965 mistrovství republiky, v roce 1967 pak první mezinárodní mistrovství. Našemu sdružení Prosport-cz se podařilo závody obnovit v roce 2008 po 18leté přestávce.

Známe už jména závodníků?
Startovní listina už je známa. Účast přislíbil trojnásobný absolutní vítěz Havířovského zlatého kahance lichtenštejnský jezdec Horst Saiger. Ten by se měl divákům představit v závodě do 600 i nad 600 ccm a zvažuje i účast ve veteránské kategorii Klasik. Horstovi bude jistě zdatně sekundovat jeho rival Didier Grams z Německa. Vidět bychom tak měli klasický souboj těchto jezdců. Soupeři jim v šestistovkách budou také naši jezdci Marek Červený a Michal Indi Dokoupil.

V jakých kategoriích se bude závodit?
Pojede se stejně jako loni a v tomto pořadí: Klasik do 175 ccm + do 250 ccm + do 350 ccm + do 500 ccm + do 750 ccm. Supermono + Supertwin + 400 SS. Do 600 ccm. 125 Sportproduction. Nad 600 ccm. 125 GP + 250 GP + 250 CRR (SP). GRAND FINAL (do 600 ccm + nad 600 ccm), kde bude startovat nejlepších 35 jezdců seřazených na startovním roštu dle dosažených časů z tréninkových jízd bez rozdílu tříd.

Dozná nějakých změn okruh?
Trať bude totožná s loňskou, včetně počtu a tvaru zpomalovacích retardérů a zatáček. Trať měří 6100 metrů. Jde o nejrychlejší přírodní okruh a tomu odpovídá i zabezpečení tratě. Na tom se pracuje už od počátku července. Připravuje se zázemí a postupně i instalují bezpečnostní prvky.
Maximum se dělá pro bezpečnost jezdců a samozřejmě diváků. S ohledem na bezpečnost apelujeme na diváky, aby dodržovali pokyny pořadatelské služby. Po trati je možné chodit pouze o přestávkách v době vyhlášeného přerušení jízd. Pěší a cyklisté se mohou pohybovat v obou směrech, motocykly a automobily však výhradně ve směru závodu. Tak to stanoví předpisy Českého svazu motocyklového sportu, kterými se musíme řídit.
Pro návštěvníky budou vymezeny divácké zóny tak, jak jsou na ně za ta léta zvyklí. Postaveny budou také dvě velkoplošné obrazovky, aby diváci mohli sledovat i dění na jiných místech tratě. Jedna bude v prostoru startu a cíle a druhá v Těrlicku u retardéru pod Bludovickým kopcem.

Bude tradiční představení závodníků v Havířově?
Ano, bude. V pátek se bude konat autogramiáda a představení jezdců a jejich strojů. Bude to zhruba v 16 hodin v centru Havířova na náměstí Republiky. Komentátorem víkendových závodů bude tradičně Václav Svoboda, který komentuje i závody Moto GP.

Jaká je cena vstupného?
Cena vstupenek je stejná jako loni. V sobotu na trénink stojí na okruhu 120, v předprodeji je za 90 korun. Na nedělní závody stojí vstupné 220 korun s tím, že v předprodeji jen 170 korun. Předprodejní místa jsou zveřejněna na našich stránkách www.terlickyokruh.nolimit.cz. Děti do výšky 150 cm mají vstup na závod zdarma.