Dvě první třídy s 54 žáky otevřeli například na ZŠ Gorkého v centru Havířova. Prvňáky tam přišli oficiálně přivítat primátorka města Jana Feberová a vedoucí krajského odboru školství Libor Lenčo. Nechyběli samozřejmě ani ředitel školy Igor Zaťko a třídní učitelky Zdeňka Tesarčíková, která povede I. A a Jiřina Mifková z I. B. 

„Nejdříve se musíme snažit, aby byla třída dobrý kolektiv. Pak se budeme učit písmenky a nejvíce práce pak dají slabiky. Když se nastartuje čtení slabik, tak potom už to jde,“ přiznala učitelka Zdeňka Tesarčíková.

„Já prvňáčkům přeji hodně nových kamarádů, nových zážitků a legraci. Samozřejmě, aby se naučili číst, psát a počítat a nabývali vědomosti pro život,“ řekla primátorka Jana Feberová, která je sama učitelkou.

Dvě třídy prvňáčků dnes přivítali také na ZŠ Aloise Jiráska v Dolní Lutyni. Celkem 37 dětí zde kromě rodičů doprovodili také prarodiče a někteří mladší sourozenci, kteří do školních lavic usednou až za pár let. 

„I když jsem ráno zahlédla mezi dětmi pár nervózních slziček, věřím, že se všichni do školy těšili. Navíc se podle vlastních slov už nemůžou dočkat hodin matematiky, z čehož jsem samozřejmě moc mile překvapená,“ říká s úsměvem Petra Kočí, třídní učitelka zdejší 1. B. 

Spolu s ní dnes děti několika slovy přivítali také ředitelka školy Jana Josieková a starosta Dolní Lutyně Pavel Buzek.

„Všem novým prvňáčkům bych chtěla popřát hodně úspěchů, samé pochvaly a dobré známky, aby si ve škole našli co nejvíce kamarádu a hlavně aby je studium bavilo. No a rodičům hlavně pevné nervy a jen samé radosti,“ vzkázala dětem i rodičům ředitelka Jana Josieková.

Prvňáci v ČR

Deník pro letošní rok připravil svou vlastní akci, ve které v 1. školním pololetí představí všechny první třídy v celé České republice. Fotografie bude průběžně přinášet už  poloviny září. 

Ilustrační fotografie
Díky letním opravám mají ve školách více míst