Hlavním tahákem včerejšího programu byl atraktivní Kinematograf. „Smyslem je seznámit děti s vývojem kinematografie, jak se první filmy točily, nebo jaké byly žánry. Povídali jsme si o tom, jak vypadal první horor, akční film nebo první polibek ve filmu. Děti se seznámily i s historickou filmovou technikou," vysvětlil vedoucí výtvarného a divadelního sdružení Studio bez kliky v Olomouci Roman Prokeš.

Program Knihfestu je určen pro všechny. „Knihfest, to je vlastně knihám nakloněný festival. Připravili jsme ho, protože knihovna letos slaví 60. výročí od svého založení a březen je měsíc čtenářů. Dopoledne prvního dne jsme věnovali dětem ze základních škol, které se přišly podívat na kinematograf. Ve výtvarné dílně si děti mohly vyrobit jednoduchý animační nebo optický přístroj. Odpoledne byl program určen pro veřejnost," řekla vedoucí dětského oddělení Městské knihovny Havířov Dana Kochová.

Program Knihfestu pokračuje ještě dnes. Lidé mohou navštívit knižní jarmark, na kterém budou nabídnuty vyřazené knihy za symbolickou cenu dvou korun. Pro maminky na mateřské dovolené je připravena pohádka O červené Karkulce. Pro děti bude opět výtvarná dílna. Zájemci mohou navštívit také odpolední cestopisnou přednášku S kytarou kolem světa.