Obří štiku zdolal po půlhodinovém boji v mrazivém ránu Zdeněk Kaňa na Těrlické přehradě. Dravec měřil 116 centimetrů a těžký byl 13,5 kilogramů. Kapra lysce ulovil v nádrži známé jako Darkovské moře Ernest Szabla. Ryba měla 90 centimetrů a vážila 17,5 kilogramů. Pro oba dlouholeté rybáře to byly jejich dosavadní životní úlovky.

První nahození udice toho dne a hned trumf. Tak by se dal popsat lovecký zážitek Zdeňka Kani, který záběr pocítil okolo čtvrt na osm ráno. Pak přišel náročný zápas.

„Důležité je, aby se vám štika nepustila a měla návnadu dobře polknutou. Pak je potřeba mít dobře seřízenou brzdu na udici. Štika bojuje a při jejich výpadech vám často odvine třeba i dvacet až třicet metrů silonu. Přitáhnete ji o několik metrů, ona ale několikrát po sobě odjede. Postupem času se mi ale dařilo štiku zdolávat a vzdálenost mezi námi se postupně zmenšovala,“ popisuje karvinský rybář souboj, který skončil jeho trumfem. 

Parádní kapřík

Ernest Szabla s kaprem lyscem z Darkovského moře. Zdroj: Archiv Ernesta Szably

Dlouholetým a zkušeným rybářem je i Ernest Szabla. Minulý týden lovil na Darkovském moři, zatím životní záběr přišel okolo poledne.

„Nahodil jsem poměrně daleko a do velké hloubky. Rybu jsem zdolával asi 12 minut,“ říká karvinský rybář s tím, že tahat tak velkého kapra z hlubin chce opravdu hodně trpělivosti. „Musíte mít dobré rybářské náčiní a zároveň být i hodně opatrný,“ podotýká Ernest Szabla.

Na ryby chodí od dětství a obří kapry už párkrát ulovil. Kousek z minulého týdne po ulovení a focení putoval zpět do vod nádrže.