S návrhem na tuto úlevu se v prosinci na své kolegy v zastupitelstvu obrátili členové opoziční KDU-ČSL. Podle odhadu zastupitele Marka Plawného by částka, o kterou by městský rozpočet přišel, neměla přesáhnout milion korun. Jedním z argumentů pro úlevu je postup jiných obcí a měst, včetně Frýdku-Místku.

Zastupitelé tehdy odhlasovali, že návrh posoudí a připraví k dalšímu jednání v únoru.

Na lednovém zasedání jim to připomněl bývalý zastupitel za Nezávislé Jiří Jekl, který už mohl situaci posoudit jako čerstvý otec dvojčat. Deníku popsal, jak starost o tři děti dokáže zatížit rodinný rozpočet.

„Máme 2,5letou dcerku a k tomu se nám teď narodili dva synové - dvojčátka. Protože jsme se dostali do nové situace, tak jsme zjistili, jak nefér jsou u nás nastaveny zákony. Na dvě děti, či trojčátka, dostáváte jen jeden rodičovský příspěvek, ale odpady se platí na každé dítě a nikdo nebere ohled na to, že rodičovská se bere jen jedna," řekl.

Havířovští teď čekají, zda jim to ministerstvo odsouhlasí a jak se k ní postaví radní a zastupitelé.

„V praxi to vypadá tak, že každou novou obecně závaznou vyhlášku, nebo její změnu, musí odsouhlasit ministerstvo vnitra. My nyní čekáme na toto rozhodnutí. Pokud se bude ministerstvu líbit, následně ji musí projednat rada a poté zastupitelstvo," uvedla mluvčí havířovského magistrátu Eva Wojnarová.