Část zaplatí za svůj pobyt při odchodu ze zařízení, část později, například na pokladně záchranné služby. A pak jsou tady samozřejmě také tací, kteří nezaplatí nikdy.

Když není nocleh na záchytce zaplacen do určitého termínu a nepomáhají ani upomínky a výzvy k platbě, na řadu přichází firma, která se zabývá vymáháním dluhů. Záchyty se ale týkají především sociálně slabých, nezaměstnaných nebo lidí bez domova, vymáhání proto často nebývá úspěšné.

„Za rok 2015 evidujeme na Protialkoholní záchytné stanici Karviná neuhrazené pobyty ve výši 622 950 korun. Celkově jde o částku 1 341 846 korun. Nutno dodat, že zdaleka nejde o celkovou částku za dobu, kdy v Karviné záchytnou stanici provozujeme, neboť nevymahatelné dluhy jsou po uplynutí dvou let odepisovány. Skutečná dlužná částka by tedy byla mnohonásobně vyšší," říká Lukáš Humpl, mluvčí Záchranné služby Moravskoslezského kraje, která karvinskou protialkoholní stanici provozuje.

Noc za šest stovek

Nocleh na záchytce sice jistě neposkytuje stejný komfort jako hotel, cena je ale podobná. Pobyt v té karvinské stojí šest set korun, ty pokryjí reálné náklady. Ceny v republice jsou ale velmi rozdílné a určuje je provozovatel, mohou tak činit i několik tisíc.

Nelichotivý rekord drží aktuálně muž, který na záchytce pobýval v posledních dvou letech osmašedesátkrát, za své pobyty nezaplatil celkově více jak čtyřicet tisíc korun.

Ústavy, ve kterých mnohdy končí ty nejdivočejší večírky, fungují v kraji čtyři, což je nejvíce v celé republice. Jen karvinskou záchytku navštívilo v loňském roce 1 700 osob, mezi nimiž nechyběly ani ženy, kterých bylo 166. I když je typickým klientem muž středního věku, mezi zachycenými bývají i senioři a mladiství.