Muže, který musel v roce 2011 zaplatit chomutovské nemocnici za přítomnost u porodu pět set korun, se zastal Ústavní soud. Vydal přelomové rozhodnutí, podle kterého nemocnice nemohou vybírat platbu za přítomnost otce nebo jiného člověka u porodu.

Takový poplatek nemocnice v našem regionu už několik let nevybíraly, účtovaly si však poplatek za jednorázový hygienický oděv. A podle rozhodnutí soudu nemají nárok ani na tuto úhradu.

„Vedení nemocnice plně respektuje rozhodnutí Ústavního soudu a bere toto rozhodnutí jako definitivní," říká tisková mluvčí karvinské a havířovské nemocnice Radka Fleischerová.

V karvinské porodnici platili tatínci až doposud padesátikorunu, nemocnice Sosna v Třinci si účtovala čtyřicet korun. Teď přestaly poplatek vybírat.

Přitom zájem nastávajících maminek o doprovod při porodu je velký. „Za přítomnosti tatínka se rodí určitě více jak polovina miminek," říká třinecká porodní asistentka Ivona Kujawá. To potvrzují i v havířovské nemocnici, kde loni rodilo s doprovodem 505 z 645 maminek. V Karviné rodilo s doprovodem 385 maminek.

Podle náměstkyně pro ošetřovatelskou péči havířovské nemocnice Renaty Tydlačkové je zájem budoucích maminek o doprovod stále více oblíbený. „A nebývá to jen partner, ale také matka nebo porodní asistentka," vyjmenovává Tydlačková.

Nemocnice v regionu vycházejí rodičkám i jejich partnerům vstříc. Nastávající tatínkové mohou navštívit předporodní kurzy nebo si předem prohlédnout porodní sál. V karvinské i havířovské nemocnici je jim k dispozici také takzvaný otcovský pokoj.

„Otec může být 24 hodin po porodu v nemocnici s rodičkou. Mají na pokoji dvě postele a hlavně své soukromí," říká Tydlačková a dodává, že takový pokoj stojí v havířovské nemocnici 400 korun.

Podle Tydlačkové je pro maminky určitě lepší, když sebou mají v cizím prostředí nemocnice blízkou osobu a dodává, že pokud partner chce, může se zapojit přímo do porodu. „Jeden tatínek u nás například prováděl i takzvaný bonding, což je přikládání miminka na hruď mamince ihned po porodu."