Jak hodnotíte výsledek komunálních voleb a následné vyjednání koalice?

My jsme deklarovali, že budeme jednat se všemi stranami, které se do zastupitelstva dostanou. Jako první jsme oslovili vítěze voleb, kterým byla ČSSD. Pak jsme jednali s ANO, Hnutím pro Havířov a KDU-ČSL. Ta jednání se postupně komplikovala a objevily se určité neřešené problémy, které byly dříve v podhoubí a nyní vypluly na povrch. Po zralé úvaze jsme se proto rozhodli pro jinou koalici s hnutím Ano 2011 a Hnutím pro Havířov.

Své dřívější koaliční partnery jste tedy poslali do opozice…

Myslím si, že sociální demokracie bude dobrou opozicí a bude to ku prospěchu města.

Primátor Havířova Daniel Pawlas. Má už město připravený rozpočet pro příští rok?

Rozpočet začalo připravovat původní vedení města. Už v té době jsme museli přistoupit k úsporným opatřením, protože v následujících letech budeme muset šetřit. V předchozích letech jsme měli několik velkých investičních akcí, včetně rozsáhlé stavby kanalizace. V dalších letech si vytvoříme rezervy, abychom se připravili na další investiční období a byli připraveni na nové výzvy Evropské unie. Neznamená to však, že by město neinvestovalo. Pro příští rok máme naplánovány stavby za zhruba 150 milionů korun. V zásobníku pro další roky máme projekty za 1,5 miliardy.

Můžete úspory více přiblížit?

Nějaké úpravy jsme provedli už v minulém období. Nové vedení zvažuje například omezení četnosti některých kulturních akcí. Uvažujeme například o zkrácení třídenních Havířovských slavností. Zároveň ale přemýšlíme o zvýšení kulturní hodnoty slavnosti Havířov v květech.

V příštím roce bude součástí Setkání hornických a hutnických měst, které Havířov pořádá u příležitosti 60. výročí udělení městských práv. Na rozpočtu dále pracujeme a bude předložen zastupitelům ke schválení v polovině prosince.

Jaké máte další priority pro toto volební období?

Prvořadým úkolem je snaha zabránit odlivu obyvatel města. To bude signálem, zda vedení města pracuje dobře, zda se mu daří vytvářet nová pracovní místa a vytvářet podmínky pro spokojený život obyvatel.

Přijde se změnou vládnoucí koalice personální zemětřesení?

Prověřeny budou všechny městské společnosti a příspěvkové organizace. Nejde nám o personální zemětřesení. Pokud tam jsou schopní ředitelé a jejich zástupci, není důvod je tam nenechat.