Agresivní výstupy, sprosté urážky či ignorování jakýchkoli pravidel. Vítejte ve světě plavčic, plavčíků a dalšího personálu letních koupališť v regionu. Mnohá koupaliště si dnes tak již nedokáží představit svůj provoz bez najímání ochranek.

„Žel, je to tak. Některé lidi stačí jen upozornit, že nedodržují některá pravidla, nebo dokonce ohrožují sebe i okolí. Reakcí bývá v nejednom případě vulgarita, řvaní, například, že oni si zaplatili a můžou se tu bavit, někdy se to stupňuje až k náznakům agresivity,“ shodují se provozovatelé některých frekventovaných koupališť v regionu.

Už několik sezon tak se security společností spolupracuje provozovatel ostravských koupališť, firma Sareza.

„Když už si plavčíci s některými návštěvníky neví rady, požádají zkrátka ochranku o zklidnění a vyřešení situace,“ popisuje mluvčí společnosti Sareza Hana Marečková.

„Přitom se snažíme problémům předcházet. V našich zařízeních například čepujeme jen desetistupňové pivo, protože některé případy může způsobovat i přílišná konzumace alkoholu, někde jsme dokonce zkoušeli zvedat i ceny za vstup, problémy se ale vyskytují každou sezonu,“ dodává mluvčí Sarezy.

Zásah hasičů u poškozeného rodinného domu v Těrlicku-Hradišti.
Hasiči stabilizovali dům, kterému hrozilo zřícení

Ochranku si před několika dny museli najmout také na karvinském koupališti. Důvody? Stejné. „Někteří návštěvníci zkrátka nedodržují pravidla, jako je třeba bezpečnost na skluzavkách. A když pak následuje vulgární až agresivní reakce, pro každého, kdo se s tímto v práci setká, je to velmi nepříjemné,“ říká vedoucí karvinského letního koupaliště Táňa Červená.

Její slova potvrzuje i Petr Šulc z havířovského koupaliště. „Ve špičkách máme okolo 2500 až tří tisíc návštěvníků a je jasné, že se vždy někdo takový najde. Agresivita? Ano. Lidé v takových situacích bývají na zaměstnance sprostí, padají urážky a další,“ vyjmenovává Petr Šulc s tím, že havířovské koupaliště kvůli tomu pravidelně monitorují i místní strážníci.

V karvinském regionu zatím nicméně nedošlo k tak vyhrocené situaci, kterou by například musela řešit i policie. I policisté se už ale na místní koupáky podívali. Pochopitelně, služebně. „Řešili jsme zatím tři přestupky, vždy šlo o krádeže v areálu koupališť. Apelujeme tak na návštěvníky, aby si své věci hlídali a také, aby nenechávali žádné cennosti v autech, která kolem koupališť parkují,“ říká závěrem policejní mluvčí Miroslav Kolátek.

Ilustrační foto
U Karvinského moře zachraňovali tonoucího muže