Trpělivost s otravnými prodejci plynu, elektřiny nebo mobilních paušálů už došla i radním Těrlicka. Podomnímu prodeji, a tedy i neustálému obtěžování obyvatel obce proto vystavili stopku.

„Je to i jistá prevence. Máme v obci hodně seniorů, kteří jsou snadným cílem například prodejců energií," uvedl místostarosta obce Josef Macura.

Vedení obce také vyšlo vstříc přání svých občanů, kteří v anketě vyjádřili jasné NE tomuto prodeji. Výjimku budou tvořit pouze veřejné sbírky nebo pojízdný prodej potravin.

„Vzhledem k tomu, že se maloobchody vytrácejí, tak můžou být některá území obce nepokrytá prodejnami potravin," vysvětlil důvod výjimky těrlický místostarosta.

O zavedení podobné vyhlášky uvažují také v Dolní Lutyni. Vedení obce již začalo s její přípravou. „Máme s tímto prodejem špatné zkušenosti. Prodejci se často chovají neeticky a doslova otravují. Navíc často starým lidem navykládají bludy a nesmysly a ti pak podepíšou cokoli," řekl starosta obce Pavel Buzek.

Dolnolutynští se inspirovali okolními městy, kdy právě Havířov, Karviná a Český Těšín v poslední době přistoupil k tomuto zákazu.

Další obce zatím žádný takový zákaz nemají a ani o něm neuvažují.

„Takový problém u nás nemáme, žádné stížnosti na tento druh prodeje se ke mně ani nedonesly," sdělil starosta Dětmarovic Ladislav Rosman.

Jak ale dodal, pokud by se situace zhoršila, tak by o podobné vyhlášce uvažovali.

Podobné je to také v Doubravě. Ani tam si prý nikdo na tyto prodejce nestěžuje. „Řekla bych, že v minulosti to bylo mnohem horší, dnes jsou již lidé opatrnější," řekla starostka Doubravy Květuše Szyroká.

Navíc je podle ní velký rozdíl mezi situací ve městě a na vesnici.

„Jednak je to roztahanější a těm prodejcům se nechce chodit od domu k domu a také se občas stávalo, že lidé, kteří něco podepsali, se pak poradili se svými sousedy a následně od smlouvy odstoupili," dodala starostka Doubravy.