Říká se jim dobrovolníci, na Karvinsku už roky pomáhají v nejrůznějších organizacích a ty shodně říkají, že rády uvítají i nové tváře.

„Na nedávném školení pro nováčky v Havířově přišlo dvacet zájemců a to je opravdu pěkné číslo, nové zájemce jsme teď proškolovali také v Karviné," pochvaluje si koordinátorka dobrovolnických aktivit pro okres Karviná ve společnosti ADRA Hana Čadová.

Čtěte také: Pomáhám už čtrnáct let a doufám, že ještě dlouho budu, říká dobrovolnice

Organizace ADRA spolupracuje především s domovy seniorů, kam dobrovolníci chodí zpestřovat volný čas třeba společnými procházkami, čtením a dalšími. Zejména osamělí senioři toto velmi ocení.

„Dobrovolníky uvítáme také do charitativních šatníků, které fungují v Havířově, v Karviné a v Orlové," doplňuje Hana Čadová s tím, že další školení pro nové zájemce proběhne právě v Orlové v domově seniorů Vesna, a to 27. dubna od 15 hodin.

Širokou škálu činností pokrývá v okrese i Slezská diakonie. „Naši dobrovolníci chodí za seniory do zařízení Hosana, kde žijí lidé se zdravotními problémy, pomáhají i v zařízení On-Line pro lidi, kteří bojují se závislostmi," vyjmenovává mluvčí Slezské diakonie Lenka Waszutová.

Čtěte také: Dobrovolníci z Karvinska slavili v Havířově

Uplatnění najdou i lidé, kteří se rádi věnují dětem, v nízkoprahovém zařízení Pohoda. „S dětmi se například doučují," říká mluvčí. Další dobrovolníci pak pomáhají lidem bez domova.

„Noví zájemci najdou kontakty na internetových stránkách Slezské diakonie, pak se domluví, o který typ činnosti by měli zájem zjistit další podrobnosti," doplňuje Lenka Waszutová.

O dobrovolníky má zájem také Charita Český Těšín. a uvítá zejména lidi, kteří by se rádi věnovali seniorům, a to nejen v oblasti volnočasových aktivit.

Dobrovolníci jsou vítáni třeba pro doprovody seniorů k lékaři a další. „Naše zařízení pro seniory sídlí v Hnojníku a zde narážíme trochu na problém, pro mnohé zájemce je komplikované dojíždění. Práci pro dobrovolníky ale najdeme také v našem českotěšínském sídle, jedna paní chodí například pomáhat s technickými záležitostmi, úklidem a podobně," podotýká mluvčí organizace Kamila Malyszová.

Čtěte také: ADRA a město rozjedou obchod pro potřebné

Dobré zkušenosti s dobrovolníky má i Charita Bohumín. Ta spolupracuje i s místními středními školami a studenti rádi chodí zpříjemňovat volný čas seniorům do místního domu. „Dobrovolníky přijímáme a rádi uvítáme další také z řad široké veřejnosti," sděluje ředitelka Charity Bohumín Zdeňka Kniezková Brňáková.

Dobrovolnictví je krajně záslužná, ale náročná a odpovědná práce. Zájemci tak procházejí i školeními. Mnozí z nich pak této činnosti propadnou natolik, že se této krásné „práci zdarma" věnují dlouhá léta.