Budoucí pacienti využijí zejména nový nábytek a sociální zázemí, lékaři pak rekonstruované porodní boxy a sál pro provádění císařských řezů.

Původní oddělení se příslušníci vedení nemocnice rozhodli uzavřít letos v květnu, protože tamní vybavení nevyhovovalo současným trendům ve zdravotnictví a hygienickým předpisům.

„Naši lékaři pod vedením primáře Petra Fialy provádí porody i po dobu rekonstrukce, a to v náhradních prostorách na dětské jednotce intenzivní péče," vysvětlil provozně-technický náměstek NsP Karviná-Ráj Rostislav Šimanský. Podle něj se počet porodů kvůli opravám nesnížil.

Dělníci měli za úkol během necelého půl roku například vybourat nenosné příčky nebo namontovat rozvody inženýrských sítí, elektřiny a plynů využívaných v medicíně.

„Vznikne úplně nová dispozice oddělení, jejíž součástí jsou tři porodní boxy, jeden porodní sál pro provádění císařských řezů, nadstandardní pokoj a zázemí pro zdravotní personál," popsal Šimanský.

Matky budou moci využít nadstandardní pokoje s vlastním sociálním zařízením také v lůžkové části. Součástí rekonstrukce je i novorozenecké oddělení se zázemím pro lékaře a sestry. Kromě gynekologicko-porodního oddělení pracovníci v současnosti opravují i dva výtahy a vzduchotechniku v dalších částech nemocnice.

Vedení NsP Karviná-Ráj stanovilo předpokládanou cenu rekonstrukce na padesát milionů korun. Většinu peněz získají z evropských fondů, 15 procent uhradí Moravskoslezský kraj jakožto zřizovatel nemocnice. „Nové špičkové vybavení jednotlivých porodních sálů a novorozeneckého oddělení bude odpovídat současným hygienickým normám a moderním zdravotnickým standardům na evropské úrovni," uvedl Šimanský.

JANA SOSNOVÁ