Ovšem dnes sedmnáctiletá studentka karvinské obchodní akademie se rozhodla s osudem poprat. Ačkoli se pohybuje pomocí holí, má potíže s mluvením a hybností horních i dolních končetin, chce své svalstvo a páteř nutit k pohybu i mimo rehabilitační cvičení na speciálním rotopedu, který včera převzala od zástupců sdružení Trianon, jež pomáhá zdravotně hendicapovaným. Řadě z nich dává dokonce práci.

Karolína při úterním setkání se zástupci sdružení Trianon, města i Lázní Darkov, kde se každoročně koná mezinárodní konference Bez bariér bez hranic®, organizovaná lidmi z Trianonu, neskrývala z daru radost.

„Jsem nadšená. Moc za všechno děkuji," řekla dojatě.

Úsměvy nešetřili ani Karolínini rodiče. „Vítáme každou pomůcku, která dceři pomůže po motorické stránce a při zpevňování spodní partie těla, aby byla pokud možno co nejvíc soběstačná. A také, aby se mohla začlenit mezi děti ve škole. Jasně, žádný vrcholový sportovec z ní nebude, ale cvičení je pro ni bezesporu přínosné," řekl otec Václav Staněk, který slíbil, že se do skládání stroje pustí co nejdříve.

Spolupráce s lékaři

Dar od sdružení Trianon není tak úplně náhodný. Je výsledkem spolupráce s lékaři z darkovských lázní i jinými, zabývajícími se rehabilitací. „Od lékařů dostáváme tipy, kdo by byl vhodný příjemce jakého daru. Zaměřujeme se na podporu pacientů v dětském a mládežnickém věku a ročně předáme tak 3 až 4 dary. Za ty roky, co tuto činnost děláme, to budou desítky obdarovaných," prozradila pracovnice Trianonu Dana Vojnarová.

Několik darů ročně

Předseda sdružení Viliam Šuňal doplnil, že Trianon podporují také takové firmy jako ČEZ nebo OKD. „Jsme na to patřičně hrdí," říká.

Trianon ale neobdarovává pouze jednotlivce, ale taky třeba školy a různá zařízení.

„Letos budeme ještě předávat dar mateřské škole pro nevidomé děti v Havířově. Paní ředitelka si pro děti přála jakési labyrinty, které si děti mohou osahat a zlepšovat tak vnímání věcí," říká Dana Vojnarová.

Město Karviná věnovalo Karolíně Staňkové poukaz na nákup sportovního oblečení.