Historické domy na severní straně náměstí koupila v letech 2003 a 2004 firma PEM Invest a vzniknout tam měl penzion pro seniory. Jenže administrativní příprava se vlekla a domy byly vice než 10 let nevyužívané. I proto jsou dnes v chatrném stavu. Motivací města ke koupi je v prvé řadě záchrana těchto objektů. Podle náměstka primátora Jana Wolfa už město prakticky jinou možnost než odkup nemělo, protože poslední stavební povolení majitelům vypršelo na jaře 2014 a o nové nepožádal.

„Situace by se mohla vyvinout tak, že by domy zchátraly natolik, že by je město muselo nechat strhnout na své náklady a poté zpětně, peníze vymáhat po majiteli. Ovšem s nejistým úspěchem," osvětlil krok města v této věci náměstek primátora Jan Wolf.

Čtěte také: Výbuch metanu a uhelného prachu před čtyřiceti lety nepřežilo 31 havířů

Stejný názor jako vedení města sdílí i opozice. „Je to dobře, že ty domy kupujeme, navíc za rozumnou cenu. Je ale třeba dořešit záležitosti s jednou parcelou, která bude potřeba pro zajištění stavebních prací," řekl šéf hnutí ANO Antonín Barák.

Zastupitel Ondřej Brdíčko (KDU-ČSL) si však myslí, že existují i další řešení. „Firma si může najít vlastního kupce, podobně jako to bylo v případě bývalé základní školy Žižkova, kterou město před lety převedlo na místní fakultu Slezské univerzity, ale už budovu také nepotřebuje. Proto ji dala do dražby a kupec se našel. Toto je podle mě dobré řešení," řekl Brdíčko, který se hlasování o tomto bodu zdržel. Všichni zbývající zastupitelé však koupi domů schválil jednohlasně.

Oprava v režii města bude sice náročná, ale maximálně úsporná. „Nechceme měnit dispozice staveb ani rozložení pater, a zatím není v plánu ani zásadní změna možnosti využití objektů," řekl Jan Wolf.

Většinou v domech byly kanceláře a jiné nebytové prostory, v jednom z domů by mohla být nově městská expozice hornictví.

„I úsporná varianta bude finančně náročná pro vysoký stupeň zchátralosti a budeme se také držet přísných pravidel památkářů," dodal Jan Wolf s tím, že se město na opravu bude snažit sehnat dotace.