Toto zdaleka není ojedinělý případ. „Od začátku července letošního roku se přišlo na kontaktní pracoviště úřadu práce, krajské pobočky v Ostravě zaevidovat celkem 333 pedagogických pracovníků, z toho 73 bylo z Karvinska," uvedl ředitel Úřadu práce v Karviné Dalibor Závacký.

Tyto učitele pak o prázdninách čeká buď pracovní úřad, nebo brigády. „Není to nic neobvyklého, zvláště u učitelů, kteří jsou čerstvě po škole. Mí přátelé to řeší taky, v létě musí na pracovní úřad, od září je zaměstnavatel zase přijme, nemusí jim tak ale zaplatit letní měsíce," dodává Martina.

Přes mylné informace, se kterými přišly některé zpravodajské portály, tito učitelé, vyjma čerstvé nováčky, mají nárok na podporu v nezaměstnanosti.

„Odpracování necelého roku u posledního zaměstnavatele nemusí být překážkou, aby měl uchazeč nárok na podporu. Pro její přiznání nás totiž zajímá období posledních dvou let před evidencí v této době musí uchazeč o zaměstnání doložit 12 měsíců důchodového pojištění buď ze zaměstnání, nebo samostatné výdělečné činnosti," vysvětlil Závacký.

Problematikou se začalo zabývat také ministerstvo školství, jež chystá zákonné omezení, podle kterého by se smlouvy na dobu určitou s učiteli musely uzavírat na minimální dobu 12 měsíců.

Ředitelé škol však upozorňují na to, že ministerstvo nevidí problém v celé jeho komplexnosti.

„Není to černobílé, myslím, že si pedagog odpočinek zaslouží, a jsem rád, že my to teď nemusíme řešit, ale byly časy, kdy jsme z finančních důvodů museli. Problém je, když se během roku změní počet žáků, škola pak vrací část mzdových prostředků do rozpočtu a ty pak chybí na výplaty. Ale neděje se to tradičně, že by byl někdo zaměstnaný na celý úvazek a takto bychom to řetězili, to se u nás stalo minimálně," řekl k tématu ředitel ZŠ Majakovského v Karviné Roman Hamrus.

Podle něj tak ministr Chládek sice možná vyřeší řetězení, ale nevyřeší celý komplexní problém.

MICHAELA ZORMANOVÁ