Ale není pořád jen špatně a na paní Emmu se přece jen trochu usmálo štěstí. Stala se tváří letošního charitativního koncertu Rock Therapy, který každoročně pořádají tamní rockeři spolu s domem kultury. „Byla jsem se na koncert podívat. Přiznávám, že rocková hudba není 'můj šálek kávy', ale smekám před rockery. Klobouk dolů, ti tvrdí chlapi v černém mají obrovské srdce," řekla paní Emma s dojetím v hlase.

Ze získaných peněz si prý pořídí sušičku prádla a masážní křeslo. Obojí by mělo jí a synovi usnadnit a zpříjemnit život.

Letošní festival Rocktherapy 2014 na pomoc lidem s diabetes mellitus se uskutečnil na sklonku srpna ve zrekonstruovaném areálu letního kina v Orlové-Lutyni, a do hlediště přišel rekordní počet návštěvníků.

V rámci veřejné sbírky pro tři pacienty orlovské, karvinské a havířovské nemocnice se podařilo vybrat celkem 90 048 korun. Peníze si rovným dílem rozdělili Emma Zrubecová z Orlové, devětačtyřicetiletý výpravčí Libor Babušek z Havířova a jednašedesátiletý Josef Adámek z Karviné.

Devětačtyřicetiletý Libor Babušek si prý za získané peníze koupí rotoped a jízdní kolo. „Chci si upevnit zdraví a udržet kondici," přiznal usměvavý výpravčí.

Josefa Adámka trápí cukrovka už hodně dlouho a v jejím důsledku přišel před třemi lety o zrak. „Už jsem si na život ve tmě pomalu zvyknul, upravil jsem životosprávu a cukr se stabilizoval," popsal svůj aktuální stav.

Léta však touží po vodícím psu, který by mu usnadnil pohyb. „Bohužel, pes je příliš drahá záležitost, ale pokud by to bylo možné, tak bych si pořídil novou a kvalitnější navigaci," prohlásil a hmatem z batohu vylovil tu starou. „Je to skvělá věc, která mi s pomocí mobilního telefonu umožní se orientovat v terénu," konstatoval nevidomý muž.

Organizátoři už myslí na další ročník, který opět bude zaměřen na pomoc lidem s nějakou těžkou nemocí.