Pravidelné saunování berou ve školce jako posilování imunity organismu. V suterénu mají malou finskou saunu pro šest dětí a jednu učitelku.

„Po dohodě s lékařem jsme stanovili saunovací plán. Saunování je rozděleno na tři části. Po první sprchování jsou děti v sauně dvě minuty, po ochlazení ve sprše následuje pětiminutový pobyt a třetí je dlouhý sedm až osm minut. Sauna je nastavena na 70 stupňů Celsia, tedy méně, než za jaké se saunují dospělí," vysvětlila ředitelka školky Leona Nováková.

Do sauny by mohly chodit všechny děti, ne všechny ale mohou. „Záleží na zdravotním stavu a také, zda si to rodiče přejí. Jsou také děti, kterým se saunování nelíbí, a my k tomu samozřejmě nenutíme. Ostatní děti si to ale náramně užívají," dodala ředitelka.

O tom, že saunování prospívá zdraví, vědí i děti. „My chodíme do sauny rádi. Je to naše teplíčko. Je tam příjemně a jsme potom zdravější," shodovalo se šest předškoláků při pobytu v sauně.

V sauně je s dětmi vždy jedna učitelka, která na ně dohlíží. „Saunu provozujeme vždy od podzimu do jara, kdy je riziko onemocnění vyšší. Z našich poznatků vyplývá, že děti, které pravidelně docházejí do sauny, jsou méně často nemocné," uvedla ředitelka Nováková.

Podívejte se také na videoreportáž