S tím, že má taková prevence smysl souhlasí i ředitel Městské policie Havířov, Bohuslav Muras.

„Všechno dohromady určitě efekt má. Sám jezdím na kole a vídám cyklisty převážně s přilbami. Nejsem schopen to statisticky doložit, ale myslím si, že oproti minulým rokům se situace zlepšila," říká.

Strážníci se na cyklisty zaměřují během roku v rámci běžné kontrolní činnosti. Speciálně pak před začátkem cyklistické sezóny. O prázdninách pořádají ve spolupráci se Střediskem volného času Asterix příměstské tábory, kde děti přijedou na dopravní hřiště na kole nebo koloběžkách a seznámí se s povinnostmi cyklisty, tím jak má být správně vybaveno kolo nebo proč nosit helmu.

Na prevenci se zaměřují policisté v celém okrese a důležité je, že pořádání těchto akcí není zbytečné. Například o uplynulém víkendu proběhla v Českém Těšíně preventivní akce nazvaná Na kole jen s přilbou.

Jak říká Petr Glaic, strážník a manažer prevence kriminality, lidé za strážníky přicházejí sami a ptají se na problematiku nošení přileb.

„My jim rádi vše vysvětlíme. Hodně se ptají i obyvatelé Polska, kde nošení přilby není povinné, a proto jsou rádi, že vědí, jak je to u nás a že zde pak nedostávají pokuty," říká. Podle něj je vidět, že rodiče se snaží dětem přilby dávat. Opak bývá výjimkou.

Horší je to u starších cyklistů. Než si zvyknou, chvíli to trvá.

„Lidé si musí začít brát přilbu automaticky. Myslím si ale, že je to zažito. Děti stále více nosí helmu, ta čísla jsou uspokojující, ale stále je co zlepšovat," dodává Václav Ožana, zástupce ředitele Městské policie v Karviné.

Markéta Šulejová